Hlavní obsah

Plzeň pružně zareagovala na příval sněhu, pluhy byly v ulicích už časně ráno

Novinky, Alena Lochmannová

O víkendu pokryla naši republiku sněhová čepice, která dnes ráno a po celé dopoledne komplikovala cestu do práce drtivé většině řidičů. Na sněhovou nadílku pružně zareagoval centrální obvod Plzeň 3.

Foto: Lucie Nováková, Lucie Hrbková

O víkendu pokryla naši republiku sněhová čepice. Krajinu zvelebila, dopravu zkomplikovala.

Článek

Centrální obvod se od časných ranních hodin snažil svým občanům včasným úklidem sněhu co možná nejvíce usnadnit ranní cestu plzeňskými ulicemi. Jako první byly sněhového hávu zbavovány zastávky městské hromadné dopravy, stejně tak jako chodníky na hlavních třídách a prostory před veřejnými budovami.

„Už po sedmé hodině byl odklizen sníh ze zastávek trolejbusů. Ráno okolo osmé, přestože stále sněžilo, byly pluhem už protaženy chodníky na Americké a Klatovské třídě a v ulicích okolo náměstí Republiky,“ uvedl Radislav Neubauer, místostarosta třetího obvodu, do jehož kompetence spadá odbor dopravy a životního prostředí.

Centrální obvod upřednostňuje na chodnících odstraňování sněhu především pluhováním, jelikož je tento způsob na rozdíl od chemického posypu šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale také k obuvi chodců.

Zimní údržbu vykonávají pro centrální obvod najaté společnosti, které k tomuto účelu využívají vlastní techniku. S úklidem sněhu pomáhají také v rámci Veřejné služby lidé pobírající sociální dávky, kterých se denně pohybuje v ulicích okolo dvaceti.

Centrální obvod Plzeň 3 má pod svou správou 840 tisíc metrů čtverečních komunikací pro pěší a 970 tisíc metrů čtverečních pozemních komunikací, které pravidelně každou zimu pro své obyvatele udržuje. Mimo to má na starosti také úklid vedlejších komunikací, chodníků a zastávek MHD, které jsou na chodnících situovány.

Nejdůležitější z komunikací by měly být uklizeny do čtyř hodin poté, co skončí sněžení. Ty méně důležité pak do 48 hodin.

Za období od prosince 2009 do března 2010 se náklady na zimní údržbu zajišťovanou centrálním obvodem vyšplhaly na zhruba tři miliony korun. Náklady pro letošní zimní období se budou odvíjet od průběhu samotné zimy a náročnosti údržby, kterou budou vyžadovat plzeňské ulice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám