Hlavní obsah

Plzeň nechala odstranit poškozené pylony pomníku Díky, Ameriko!

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba deset hodin trvaly v sobotu 23. dubna práce na odstranění dvou poškozených žulových pylonů pomníku Díky, Ameriko! v Plzni. Na technicky náročný zákrok se přišlo postupně podívat během dne několik stovek lidí.

Foto: Magistrát města Plzně

K odstranění pylonů přistoupilo město na základě posudků statika i znalců z oblasti petrologie.

Článek

Specializovaná firma už v pátek zpevnila mnohatunové kvádry bandáží, aby je stáhla, o den později pak pomocí lanové pily oba dva odřízla ve výšce 38 centimetrů nad zemí. Na torzo obou pylonů byl kolem 19:00 nasazen tubus z nerezového plechu, který místo důstojně zakrývá a zůstane do doby, než budou zhotoveny pylony nové.

„Jsem rád, že se nevyskytly žádné zásadní komplikace, a že se podařilo vše rychle a profesionálně zajistit. Prioritou pro nás byla od počátku bezpečnost občanů. Přestože byl prostor kolem památníku oplocen, nemohli jsme si dovolit jej dlouho nechávat v tomto stavu,” uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Náročnou operaci se podařilo naplánovat a zajistit tak, že na jednom z nejvytíženějších míst v Plzni, tedy na křížení Klatovské a Americké ulice, dopravu neomezila.

Během dne se na místo přišly podívat stovky lidí, řada z nich si celou událost fotila i natáčela na video. Na oplocení stavby také někdo připevnil několik růží. Situaci na místě hlídala městská policie, přítomni byli i zástupci magistrátního odboru investic, který projekt zajišťuje.

„Při zásahu firma použila pilu se speciálním řezným lanem určeným na tvrdý materiál, která pylony odřízla. Po dohodě se Správou veřejného statku města Plzně byly odvezeny na deponii  v Jateční ulici. Co se týká tubusu, byl na obě torza nasazen obal z nerezového plechu,” řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Vrchní deska je zhruba šest centimetrů silná, na ní je ještě dvoucentimetrová kovová deska s vypáleným nápisem, informacemi v českém a anglickém jazyce. Toto řešení vydrží do doby, než se podaří vybrat vhodný kámen pro nový památník a vysoutěžit zhotovitele.

„Odřezávání prvního dvacetitunového pylonu trvalo 3,5 hodiny, tedy o zhruba půl hodiny déle, než jsme odhadovali,” uvedl Miroslav Kalaš z firmy APB Plzeň, který na akci dohlížel. Ten byl i u toho, když se památník před 22 lety na své místo usazoval. „Tehdy jsem seděl v jeřábu. S pylony se přijelo na Americkou, uzavřela se doprava a prakticky za tři hodiny jsme měli oba pylony umístěny,” zavzpomínal.

K odstranění pylonů přistoupilo město na základě posudků statika i znalců z oblasti petrologie, podle nichž byl stav špatný, v obou kvádrech se objevily praskliny a ty se nebezpečně zvětšovaly. Na přípravu a odstranění žulových pylonů uvolnilo 705 tisíc korun z přebytku rozpočtu za rok 2015.

Dalším krokem by mělo být vypsání soutěže na dodavatele kamene, tedy materiálu pro nové pylony. Poté by měla následovat soutěž na zhotovitele. Podoba památníku se měnit nebude.

V souvislosti s poškozením pomníku se letos během květnových Slavností svobody uskuteční hlavní vzpomínkový akt věnovaný osvobození Plzně americkou armádou nově v lokalitě u pomníku generála G. S. Pattona pod plzeňským Velkým divadlem. Na nahrazení poškozených pylonů novými se jednomyslně shodlo vedení města Plzně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám