Hlavní obsah

Plzeň bude vedle Prahy druhý městem Česka s bitcoinovým bankomatem

Novinky, Tereza Halgašová

V Plzni bude v pondělí v 18 hodin uveden do provozu první bankomat pro elektronickou měnu Bitcoin. Po Praze se tak Plzeň stává druhým českým městem, kde lze bitcoin tímto jednoduchým způsobem koupit. Partnerem projektu je Vědeckotechnický park Plzeň, a. s., v jehož prostorách bude přístroj umístěn.

Foto: Bitcomp s.r.o.

První plzeňský BitcoMAT (R)

Článek

Provozovatelem stroje je společnost Bitcomp, s. r. o. "Termín bitcoinový bankomat je sice zažitý, avšak zavádějící. V bankomatu si totiž obvykle vybíráte peníze z vašeho účtu. V tzv. bitcoinovém bankomatu však za svou elektronickou hotovost Bitcoin, případně jinou elektronickou měnu, kupujete. Proto přístroj výrobce General Bytes, s. r. o., pro jednosměrnou směnu, tzn. nákup elektronické měny za hotovost, uvádíme pod vlastní značkou BitcoMAT (R)," uvedl ředitel společnosti Bitcomp Martin Pilař.

Bitcoin bývá nejčastěji označován jako elektronická měna. Je to však především  platební systém, kde kupující platí přímo prodávajícímu. Není třeba žádného prostředníka, kterým je v dnešní době nejčastěji banka. Platby probíhají okamžitě, obdobně jako u plateb v rámci jedné banky, jen s tím rozdílem, že je možné platit kamkoliv po světě. Další výhodou je cena. Poplatek za transakci je zhruba koruna a navíc je dobrovolný.

Ve světě je největším obchodníkem standardně přijímajícím bitcoin v současné době počítačový gigant Dell. Na implementaci pracuje eBay a Amazon. Svůj vztah k bitcoinu v posledních týdnech radikálně přehodnotil Apple. V Česku lze bitcoinem platit již ve více než 120 obchodech.

Aktuální přehled lze nalézt na webové stránce www.coinmap.org. V poslední době vzniklo několik aplikaci, díky nimž se stala implementace plateb bitcoiny dostupná doslova pro každého. I každý maloobchodník může v současnosti jednoduše přijímat platby v bitcoinech a na svůj účet za ně obratem obdržet platbu v korunách.

Více informací na tel. čísle 778 437 700 nebo na emailu info@bitcomp.cz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám