Hlavní obsah

Plné nádvoří rytířů a princezen ozdobilo hrad Zvířetice

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když v sobotu úplně nepřálo počasí, všechny děti, které navštívily hrad Zvířetice, si to pěkně užily.

Foto: Petr Prokorát

Polibek žábě nebyl vždy tak jednoduchý

Článek

V sobotu 21. září ve dvě hodiny odpoledne odstartoval písničkou Jede král další ročník historického dne na hradě Zvířetice. Vzhledem k tomu, že se letos musel obejít bez pomoci grantu, uspořádal ho soubor Furiant v menším rozsahu a bez zvučných jmen účinkujících.

I tak se akce nakonec podařila a zhruba tři stovky návštěvníků si na hrad, který v příštím roce čeká značná oprava a úprava, cestu našlo. Především děti byly hlavními hvězdami odpoledne, obzvláště poté, co po úspěšném složení zkoušek z pohádkových úkolů byly odměněny. Nejprve sladkostmi a poté možností být pasován na rytíře nebo korunována princeznou.

Prvním úkolem, který byl společný, se stalo vybarvování perníků, pak se cesty dam a pánů rozdělily a každý plnil úkoly rozličné. Dívky rozpoznávaly trpaslíky, přebíraly hrách a čočku, do toho musely složit veliké puzzle holuba a navléknout na nit korále. Závěrečným úkolem pak bylo políbení žáby, což některé dívky nesly velmi těžko, a to i v případě, že se jednalo jen o keramickou.

Kluci stříleli z kuše, skládali draka, vařili sekyrkovou polévku a na konec, aby byli vybaveni na pasování, si vytvořili vlastní obranný štít. Samotná korunovace se stala slavnostním aktem, kterému přihlíželi pyšní rodiče. K celé té veliké slávě tančila Villanella a o ruku krsáné princezny bojovali šermíři Fratres in armis.

Všem zúčastněným, návštěvníkům a hlavně účinkujícím, kteří vystupovali za symbolický honorář, patří poděkování, jakož i mecenášům akce, pánům Milanu Faktorovi, Janu Hamáčkovi a Karlu Horčičkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám