Hlavní obsah

Plesová sezóna začíná, na Slovácku ta krojová

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned první víkend po vánočních svátcích dámy oblékají dlouhé večerní róby, pánové leští taneční boty a všichni jsou v očekávání plesové sezóny. Jen na Slovácku jsou vysoké podpatky a černé lakýrky upozaděny a v některých obcích dámy i pánové chystají kroje na krojový ples.

Foto: archiv SPOT Slunéčko

Krojový ples Popovice

Článek

Zveme vás do Popovic, nahlédnout „pod pokličku“, jak takový krojový ples vypadá.

Od prosince se folklorní příznivci i členové různých spolků z Popovic pilně schází a nacvičují Slováckou besedu, kterou pak zatančí celkem 36 tanečníků ve třech kroužcích po 6 párech. Tančí zástupci všech generací, nejmladším tanečníkům je 15 let, ti nejstarší jsou zasloužilí penzisté. K tanci a poslechu hraje DH Hračovjanka a CM Mladí Burčáci, do krojů se obléká nejen muzika a tanečníci, ale i hosté.

„Pestrost krojů Kunovického i Hradčovického se právě v naší obci spádovostí na Uherskohradišťsko a Uherskobrodsko příjemně prolíná,“ upřesňuje starostka Popovic, Jitka Nováková.

A aby byl krojový ples „krojový“ i ve všech dalších směrech, které ke správnému plesu patří, v bohaté tombole najde nejeden výherce krojovou součást či předmět úzce související s folklorem a tradicemi Slovácka. Nouze není ani o dobré víno, kterým je Slovácko proslulé. Svými vzorky se prezentují i vinaři z Popovic. Pořádající spolek SPOT Slunéčko se aktivně podílí na životě obce s posláním zachování a ochrany tradic včetně slováckých hodů s právem, fašankové obchůzky nebo Jarmarku řemesel.

V Popovicích se krojový ples koná letos již popáté v řadě a má čím dál tím více příznivců i v okolních obcích na Uherskohradišťsku i Uherskobrodsku.  Jste srdečně zváni.

Reklama

Výběr článků

Načítám