Hlavní obsah

Plechý a Plešné jezero zvou na náročný výlet na Šumavě

Novinky, Jiří Cysař

Nejvyšším vrcholkem východní části Šumavy rozprostírající se v okolí Lipenského jezera je Plechý s nadmořskou výškou 1378 m n. m., a proto jsme během našeho pobytu nemohli tento vrcholek vynechat a podnikli k němu výlet.

Foto: Jana Bečková

Plechý

Článek

Jako vždy naše trasa začala na vlakovém nádraží. Tento den v Nové Peci. U vlakové stanice máme dvě možnosti, jak se k jezeru vydat. Buď po žluté turistické značce, nebo po zelené. My jsme si zvolili žlutou turistickou značku, po které jsme došli až k Říjišti. Zde je poslední turistické občerstvení před výstupem na Plechý.

Dále jsme pokračovali po zelené značce, a to stále mírným stoupáním po zpevněných lesních cestách, zčásti asfaltových. Tato část cesty až k rozcestí Pod kamenným mořem je pohodová a jednoduše přístupná. Zde je nouzové nocoviště, turistické posezení a také konec části cesty k Plešnému jezeru přístupné pro cyklisty. Cesta je přímo přehrazena dřevěnou zábranou proti cyklistům a pokračuje kamenným mořem, což si můžeme představit jako koryto potoka plného kamenů.

Od tohoto místa již stoupáme k Plešnému jezeru. Ještě narazíme na jeden rozcestník, který nás odkazuje na žlutou značku k vrcholu Plechý, ale upozorňuji, že tato cesta nevede podél Plešného jezera.

My jsme dále stoupali po zelené značce až přímo k Plešnému jezeru. To se nachází v nadmořské výšce 1090 m n. m. Je to pozůstatek z doby, kdy zde byl ledovec. Největší hloubka jezera je 18,5 m, obvod jezera je něco málo nad 1 km a nad tímto jezerem je na hřebeni vrchol Plechý. Základnu zde mají strážci Národního parku a vede sem také cesta z Jeleních vrchů, která je přístupná i cyklistům. Posezení i pod krytou stříškou je zde možné, avšak nehledejme zde občerstvení.

Pro méně zdatné turisty zde cesta končí, jelikož výstup na Plechý s turistickou okružní trasou čítá zhruba 7,5 km a je po prudkém stoupání a poté s prudkým klesáním. Nejdříve tedy stoupáme po naučné stezce. Dojdeme stále prudším stoupáním, kde po levé straně máme hluboko pod námi Plešné jezero, až k Stifterově pomníku. Od tohoto pomníku je nádherná vyhlídka na celou část Šumavy a vidíme Lipenské jezero, Plešné jezero a daleko do české krajiny.

Ještě nás čeká kilometr cesty na vrchol a také poslední vyhlídka, a to Kučerova, věnovaná českému botanikovi, který se zajímal o Šumavu. Opět nám poskytne rozhled do krajiny. Tyto dvě vyhlídky jsou posledním místem před Plechým, kde můžeme shlédnout českou část Šumavy, jelikož ze samotného vrcholu již není vidět na českou stranu nic.

Nyní jsme se dostali z Nové Pece po zhruba dvanácti kilometrech cesty na vrchol ve výšce 1378 m n. m., a to uprostřed hřebenové trasy na Třístoličník a Trojmezí nebo na rakouskou stranu Šumavy. Sejdeme z vrcholku po prudké kamenné cestě a pak po žluté značce k rozcestí Pod kamenným mořem a čekalo nás 9 km zpátky po zelené značce, která zčásti vedla kolem Schwarzenbergského plavebního kanálu s akvaduktem a do Nové Pece se nyní již vracíme přes Láz a přicházíme na vlakové nádraží z druhé strany. Celková trasa i s okružním výstupem na Plechý čítá dohromady něco málo přes 30 km.

Reklama

Výběr článků

Načítám