Hlavní obsah

Plážový povaleč z Velkých Pavlovic se stal Národním vítězem Grand Prix Vinex 2018

Novinky, Blanka Marková

Vítězem kategorie klaretů a růžových vín a zároveň Národním vítězem mezinárodní přehlídky Grand Prix Vinex 2018 se stal kabinetní Blanc de Pinot Noir 2016 z vinařství Baraque.

Foto: Blanka Marková

František Machovský

Článek

„V české legislativě je slovo klaret používáno v jiném významu než ve zbytku světa,“ uvedl producent vítězného vína František Machovský. „Ve světě se totiž bílá vína vyrobená z modrých hroznů označují jako blanc de noirs, a my jsme se rozhodli držet světového trendu. A když už jsme použili označení blanc de, tak jsme zvolili i název i Pinot Noir, namísto české Rulandy modré. Ale u nás ve vinařství o tomto víně všichni mluvíme jako o povaleči,“ směje se mladý vinař.

„Po vzoru Karla Čapka totiž každému vínu připisujeme osobnost. Na našich etiketách nenajdete květnatý výčet aromat, ale příběh, který je zároveň lidskou charakteristiku. A tak u nás můžete narazit na Plážového povaleče, který získal vysoké bodové hodnocení na letošním VINEXU, ale také třeba Pohádkovou Marušku, Exotickou krásku, Městského elegána či Kluka jako cumel. Stejně jako lidé, jsou naše vína odlišná, každé je originál s vlastním příběhem,“ vysvětluje František Machovský.

Vinařství Baraque se nachází ve Velkých Pavlovicích, kde provozuje i vlastní Vinnou galerii. Hrozny, ze kterých byl klaret Blanc de Pinot Noir vyroben, pocházejí z nedalekých Hustopečí.

„Veškerá naše produkce pochází z vlastních vinic, které obhospodařujeme jak ve Velkých Pavlovicích, tak v Hustopečích,“ představuje vinařství František Machovský. Ač sám původně strojní inženýr, začal se svojí ženou Lenkou, autorkou myšlenky vín s osobností, před pár lety vinařit. Získané ocenění Národního vítěze pro jejich klaret naznačuje, že úspěšně.

GRAND PRIX VINEX je prestižní mezinárodní soutěž vín, jejímž cílem je na vysoké profesionální úrovni ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína přítomná na trhu středoevropského regionu. V roce 2018 se uskutečnil již 25. ročník. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo v sobotu 26. května v Brně.

Soutěž organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. a Svazem vinařů ČR. Blanc de Pinot Noir 2016 zvítězil v kategorii klaretů a růžových vín B2. Přestože vína z této kategorie nevstupují do „rozstřelu“ o šampiona, Blanc de Pinot Noir se s bodovým hodnocením 91,67 bodů stal nejlépe hodnoceným vínem výstavy a je tedy Národním vítězem přehlídky VINEX 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám