Hlavní obsah

Plavali jsme v Namibii, vzpomíná na 18 dní v Africe plavecký trenér Boris Neuwirt

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičkový trenér plavání Klubu plaveckých sportů Ostrava Mgr. Boris Neuwirt zorganizoval s minivýpravou mladých plavců z Ostravy tréninkový kemp v hlavním městě Namibie. Trénovali společně s plavci klubu Dolphins Swimming Club v hlavním městě Windhoeku. Cíl přípravy - účast na Mistrovství Namibie.

Foto: Boris Neuwirt

Ostrava 7.3.2017 Plavali jsem v Namibii. Návštěva Afrikánské střední školy. Zleva: Semera, Magnincová, Horáková, Zdražilová, Bednář.

Článek

„Do Namibie, která leží na západním pobřeží jižní Afriky a sousedí na severu s Angolou, na východě s Botswanou a na jihu s Jihoafrickou republikou, jsem se dostal tak, že mě před patnácti lety kontaktoval můj bývalý svěřenec Janis Stergiadis, který již 20 let žije právě v Namibii. Poděkoval mi za to, že jsem ho dobře připravil. Jako dík za tuto práci mě pozval do Namibie,” vzpomíná Boris Neuwirt.

Poprvé byl Boris Neuwirt, trenér Klubu plaveckých sportů Ostrava, učitel Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových v Ostravě-Výškovicích, v Namibii v roce 2005. Pomáhal trénovat mladé africké plavce, zdokonaloval se v jazyce. V Namibii se hovoří německy a afrikánsky. Úřední řečí je angličtina.

„V roce 2017 jsem si splnil svůj sen. Podařilo se mi sestavit mini tým mladých plavců ve věku 12 - 16 let a zorganizovat tréninkový kemp právě v Namibii. V rozlehlé africké zemi, která se rozprostírá na 824 292 kilometrech čtverečních, přitom má jen 2,2 miliónu obyvatel. Se mnou odjeli plavci KPS Ostrava Denisa Horáková, Zoe Zdražilová, Marie Magincová, Ondřej Bednář a Milan Semera. Trénovali jsme společně s plavci klubu Dolphins Swimming Club ve Windhoeku (450 tisíc obyvatel). Majitel clubu Janis Stergiadis sdružuje 1300 členů klubu, převážně dětí, a stará se o trénink 145 závodních plavců,” konstatoval Boris Neuwirt.

V první části pobytu skupina trénovala tvrdě a intenzivně dvakrát denně. Dopoledne od 5.30 do 7.00 hodin, odpoledne od 16.30 do 18.30 hodin. Věnovali se objemové přípravě. V dalších dnech již ladili formu na důležité závody v závěru tréninkového kempu.

V průběhu pobytu navštívili rezervaci Erindi Game Reserve, kde viděli slony, hrochy, žirafy, zebry, antilopy, lvy, divoké psy, paviány a měli možnost pozorovat komplexní život africké fauny a flory.

V rámci relaxace a regenerace těla po náročném tréninku navštívili v době od 17. do 19. února odpočinkový pobyt ve městě Swakopmund (44 tisíc obyvatel) spojený s jedním tréninkem, kdy jeli na kolech 14kilometrový výjezd do písečných dun pouště Namib.

„Cílem našeho pobytu byla účast na Mistrovství Namibie v termínu 23. - 26. února 2017 v 50metrovém bazénu. Hlavním sponzorem mistrovství byla Bank Windhoek. Naše mini výprava si tam počínala velmi dobře. Všichni si vytvořili osobní rekordy a umisťovali se na předních místech na jednotlivých tratích,” zhodnotil účast na závodech Boris Neuwirt.

„Pobyt v krásném prostředí Namibie, kdy jsme mohli trénovat na náhorní plošině  ve výšce 1600 metrů nad mořem, poznat krásu a rozmanitost přírody, poznat rodiny, nové kamarády, byl úžasný. Jsem potěšen, že se mým svěřencům pobyt líbil a že se jim otevřelo další okénko do okolního světa,” uzavřel vzpomínku Boris Neuwirt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám