Hlavní obsah

Platební karty jsou stále častěji terčem podvodníků. Zneužití lze minimalizovat

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravští kriminalisté zaznamenali v letošním roce značný nárůst případů skimmingu, což znamená překopírování dat z karty jejího uživatele na falešnou kartu podvodníka. Ten ji následně použije k vybrání hotovosti, zejména v zahraničí. Aby si pachatel zjistil váš PIN, umístí na bankomat skrytou kameru.

Foto: Policie ČR

Skimmingová zařízení

Článek

Zatímco za loňský rok řešili kriminalisté na jižní Moravě jen čtyři takové případy, od letošního roku jich je už šestnáct. "Nejvíce skutků se stalo v centru Brna, pachatelé úspěšně nainstalovali skimmovací zařízení také na bankomatech v Mikulově, Břeclavi a Vyškově, kde šetříme zatím poslední případ skimmingu," sdělila krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Po zkopírování kreditních karet si pak pachatelé chtěli uloženou částku vybrat v Peru a USA. To se jim však nakonec nepodařilo. Podle mluvčí nejsou výjimkou ani výběry v Ekvádoru, Indonésii či na Taiwanu.

"Kriminalisté každý případ důkladně zadokumentují a při odhalování pachatelů a objasňování tohoto druhu trestné činnosti spolupracují i s kolegy z ostatních států. Při prokázání viny pachatelům hrozí za trestný čin Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až dvanáctiletý trest odnětí svobody (v případě, že se skutků dopouštěli jako členové mezinárodní organizované skupiny, nebo svým jednáním způsobili škodu přesahující 5 milionů korun)," dodala mluvčí.

Banky se snaží karty zabezpečit

Přesto by i samotní klienti bank měli být při nakládání s kartou velmi obezřetní. PIN kód by si neměli psát ke kartě nebo na lísteček v peněžence, ani jej mít uložený v mobilním telefonu. Dnes řada bank nabízí možnost, kdy si klient sám může zvolit PIN kód, který se mu dobře pamatuje.

Zcela zásadním preventivním opatřením je při zadávání číselné kombinace PIN kódu zakrýt část základní desky s čísly druhou rukou tak, aby nemohlo dojít k odpozorování číselné kombinace.

"Při výběru z bankomatu věnujte pozornost místu, kde výběr provádíte - pokud si na bankomatu všimnete nějakých mechanických změn či máte podezření, že jsou na něm provedené nějaké konstrukční úpravy, kontaktujte bankovní společnost, jejíž číslo je na bankomatech uvedené, a neprodleně také policii na lince 158," uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám