Hlavní obsah

Plaský klášter na vodě zůstal málem na suchu, hloupost ho skoro zničila

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Poněkud ve stínu hradů a zámků je naše hodně poničená církevní architektura. Máme nádherné kostely, chrámy a kláštery, povětšinou ve špatném stavu. Na jejich záchranu je třeba hodně peněz, nikterak to nesouvisí s otázkou náboženství.

Foto: archiv npú

Plasy: model ideální podoby

Článek

Nemusíte být věřící, ale tyto stavby také vyžadují péči, jsou součástí dějin. V klášterech vyrostla řada velikánů, kteří se zapsali do naší historie. Jedním z nich jsou monumentální Plasy.

Opat Tyttl přivedl genia Santiniho

Dílo stavebního genia Jana Blažeje Santiniho-Aichela je zcela ojedinělé. Plaský klášter byl velmi bohatý, takže si mohl dovolit investice, které stavitel navrhl. Santini změnil původní stavbu, starý gotický konvent, důkladně zdemolovaný příznivci kalicha, barokně přebudoval.

Klášter, který se pozvolna zase mění v navštěvovanou instituci, založil Vladislav II. roku 1144. V polovině 13. století vlastnili cisterciáci z Plas na 50 vsí a dvě města, na tu dobu obrovský majetek. Po husitských a třicetileté válce byl ale klášter téměř na odpis, sotva přežíval.

Obrovský rozmach přišel za opata Ondřeje Thojera, a hlavně za jeho následníka Evžena Tyttla, který do Plas přivedl z nedaleké Mariánské Týnice chromého a hrbatého genia Santiniho.

Pro jeho stavební  styl se vžil výraz barokní gotika. Aichel nechal zbořit starý gotický konvent a bez počítačů a architektonických ateliérů dokázal postavit neuvěřitelnou stavbu.

Klášter na pilotách

S nestabilním podložím v údolní nivě se vyroval tak, že nechal do země zatlouci asi 5100 dubových pilotů 12 metrů dlouhých, na ně dal položit trámový rošt. Záměrně vodu do základů přivedl, konstrukci nechal zaplavit, aby k ní nemohl vzduch a nehnila.

Stavělo se v letech 1711 - 1740. Systém se dal kontrolovat z několika míst, tzv. vodních zrcadel – nad jedním je latinský nápis Aedificium hoc sine aquis ruet: Bez vody se stavba zřítí.

Varování nedbali soudruzi v minulém století, kdy nechali řadu průduchů zazdít. Tím zazdili i stavbu. Z hlouposti se málem stala katastrofa, dílo nesmírné hodnoty začalo rychle chátrat. Podzemí sloužilo jako kryt civilní obrany.

Klášter měl smůlu již předtím, nejdřív Josef II. zrušil řády, Plasy začaly pustnout, poté je zničil rozsáhlý požár.

Plasy byly před dvěma stoletími v držení nejmocnějšího muže rakousko-uherské monarchie. Kancléř Klement Václav Metternich nechal bývalou prelaturu přestavět na zámek, v okolí se začalo s výstavbou různých dílen. Bohužel objekt z velké části zničil požár v roce 1894. 

Knížecí rod tu má hrobku. Metternicha známe spíše v souvislosti s Kynžvartem.

Plasy nyní

V klášteře ohromí nádherné spirálové schodiště, monumentální fresky. Nyní se prostřednictvím zápůjčky alespoň dočasně navrátí do kláštera některé součásti jeho původního mobiliáře.

Po více než 230 letech se do kláštera vrací dvojstěnný barokní flakon z osobního majetku plaského opata Eugena Tyttla, želvovinový oltář opata Tyttla, zřejmě vytvořený podle návrhu Santiniho pro konventní kapli sv. Bernarda, dále obraz sv. Václava od J. K. Lišky.

Pořádají se tu výstavy, koncerty.

Santini byl pohřben na Malé Straně, jeho hrob není znám. Zemřel ve 47 letech, 7. prosince 1723.

Reklama

Výběr článků

Načítám