Hlavní obsah

Plánovaná výstavba polyfunkčních domů na Lužinách vyvolává negativní reakce u obyvatel Prahy 13

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý v podvečer se sešli zástupci investora, architekti projektu a zástupci magistrátu a městské části Prahy 13 s občany, kterým se nelíbí stavební zahušťování v jejich obvodu. Na lukrativních parcelách se investor snaží již řadu let postavit polyfunkční domy, nejprve to zkoušel u OC Lužiny.

Foto: radnice Prahy 13
Článek

Poté předělali dispozice a chtějí stavět u OC Luka. Tam se již nyní staví rozsáhlý bytový komplex, který zástavbu značně zahustí. K tomu probíhají v městské části další a velmi rozsáhlé výstavby. Sama radnice, která bývala dominantou Slunečního náměstí, je zastíněna hradbou domů.

Setkání proběhlo v kulturním domě Mlejn. Za městskou část Praha 13 vystoupil starosta David Vodrážka.

Zahuštěná Praha 13 dostane další zástavbu

Veřejností odmítaný kontroverzní projekt polyfunkčních domů byl několikrát investorem a architektonickou kanceláří přepracován. V současné chvíli je na stole třetí verze stavebních úprav, která byla předmětem šetření vyhodnocení vlivů na životní prostředí – tzv. dokumentu EIA, jehož zhotovení iniciovala Městská část Praha 13.

Zástupci MČ, v čele se starostou, dlouhodobě vyslovují jasné negativní stanovisko k celé výstavbě. „Jsme si vědomi, že stavební projekt tohoto kalibru budí u občanů vášně nejen tím, jak je prostorově objemný, ale přináší s sebou další významné komplikace. Už tak přetížená oblast Lužin další zástavbu zkrátka kapacitně neunese,“ řekl David Vodrážka, starosta Prahy 13.

„Za městskou část se připojujeme ke všem stanoviskům, které v rámci veřejného projednávání zazněly ze strany obyvatel Prahy 13. V přípravném řízení využijeme všech zákonných postupů k zamezení stavby. Také právě proto jsme v minulosti podali návrh na řízení EIA, díky kterému musel investor mimo jiné výrazně upravit a snížit objem stavebního záměru,“ dodal starosta.

Podle zpracovaného dokumentu EIA je vše v pořádku, nezhorší se ani kvalita ovzduší, ani míra hluku. Stavba má trvat 3 roky.

Při veřejném projednávání však zazněly z řad občanů věcné argumenty, které nemohou být přehlíženy a měly by být součástí připomínkovacího řízení, jak konstatoval starosta David Vodrážka. Všechny připomínky k řízení je možno do 10. února odeslat na oddělení posuzování vlivů na životní prostředí Magistrátu hl. města Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám