Hlavní obsah

Planetární kvartet na říjnové obloze

Novinky, Petr Komárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V říjnu nám ranní vstávání zpříjemní pohled hned na čtyři planety sluneční soustavy, které budou viditelné i pouhým okem. Nejviditelnější ze čtveřice našich planetárních sousedů je již nyní planeta Venuše, která nádherně září nad východním obzorem jako nepřehlédnutelná jitřenka.

Foto: Petr Komárek

Merkur, Mars, Jupiter a Venuše

Článek

Již v malém dalekohledu tak bude možné odhalit krásnou Venušinu fázi, která připomíná Měsíc po poslední čtvrti. Pod Venuší najdeme poněkud slabší, avšak pouhým okem stále ještě dobře rozeznatelný rudý Mars.

Třetí planetou směrem k obzoru je obří plynný Jupiter, který v říjnu na ranní obloze spatříme jako jednu z jasnějších hvězd. Avšak již v malém dalekohledu bude jasně patrný kotouček planety a čtveřice nejjasnějších tak zvaných "Galileovských" měsíců obíhajících okolo planety.

Celou trojici pak od poloviny října ještě doplní maličký Merkur, který bude krátce pozorovatelný před východem Slunce a jehož nalezení bude pro pouhé, dalekohledem neozbrojené oko patrně největší výzvou.

Celé seskupení planet, zejména planety Jupiter, Mars a Venuše se právě v průběhu října dostanou do krásného trojitého seskupení. Samozřejmě že, pouze při pohledu ze Země. Čeká nás tak velmi pěkný a fotogenický tanec těles Sluneční soustavy na ranní říjnové obloze.

Již 17. října nás čeká první blízké setkání, kdy nastane konjunkce Marsu s Jupiterem. Těsné přiblížení obou planet bude pozorovatelné ještě následujícího rána 18. října. Přesně o týden později, 25. října, dojde ke druhé, mnohem výraznější konjunkci Venuše s Jupiterem, kterému bude sekundovat již dříve zmiňovaný Mars. Až do konce října tak bude možné pozorovat vzájemně se vzdalující trojici planet na ranní obloze a zpestřit si tak brzké ranní vstávání.

Všem nadšeným fotografům a lovcům krásných astronomických úkazů, tak přejeme hezkou podívanou na říjnový tanec planet. Pokud se vám podaří fotografický úlovek, nebojte se o své fotografie podělit. Třeba na facebook pardubické hvězdárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám