Hlavní obsah

Písek čeká návrat do středověku se skupinou Quercus

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písecko-plzeňská čtveřice Quercus, zabývající se evropskými středověkými písněmi a tanci, vystoupí ve čtvrtek 17. dubna v Divadelní kavárně v Písku.

Foto: archiv
Článek

Tuto partu profesionálních muzikantů nepojí jen zájem o historickou hudbu, ale i studium na konzervatoři v Plzni, kde se poznali a dali dohromady. Jejich program staví plně na středověkých písních a tancích staré Francie, Anglie, Španělska, Německa a Itálie. Jejich interpretace čerpá z dochovaných dobových sbírek.

Jádrem repertoáru souboru Quercus jsou tedy písně truvérské a trubadúrské, písně minnesangrů, dobové písně s tematikou jak náboženskou a duchovní, tak milostnou, někdy až lechtivě erotickou, lidovou hospodskou, satirickou i poučnou. Loni vydali album Ponte Tempore, které obsahuje šestnáct skladeb.

Členy skupiny jsou Markéta Slavíková - zpěv, flétny, šalmaj, Lukáš Přib - zpěv, djembe, davul, Rudolf Přib - zpěv, cistra, dudy a Marie Pachnerová - zpěv, fidula, cistra. Podrobnější seznámení s dobovými nástroji je možno dohledat na webu souboru v široce zpracované sekci nástroje.

Jak zní stará muzika v podání mladých současníků je k slyšení zde v písních Veni, veni, venias a La Rotta

Vystoupení, na kterém nebudou chybět dobové kostýmy a repliky hudebních nástrojů, začíná ve 19:30 hodin v prostorách Divadelní kavárny, Tylova 69, Písek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám