Hlavní obsah

Píseckou Trojici rozezní dvanáct strun kytarových virtuózů

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matematickou operací tedy každý trochu znalý počtu strun na klasické kytaře dojde závěru, že titulek pojednává o koncertu kytarového dua. A to pánů Pavla Steffala a Emanuela Kümmela, známých nejen na jihu Čech.

Foto: archiv
Článek

Pavel Steffal, absolvent plzeňské konzervatoře, kromě pedagogické činnosti (lektorování na konzervatoři v Českých Budějovicích a ředitelování ZUŠ) je i iniciátorem festivalu Na dvanácti strunách, zaměřeného na prezentaci kytarových duet.

Mezi hudební aktivity jeho dřívějších let patřilo i vystupování s Karlem Peterkou, dnes známého coby bosse jisté nejmenované soukromé televizní stanice se zcela jiným - s trochou snahy o toleranci možno říci hudebním, zaměřením. Steffalovi žáci dosahují úspěchů a uznání v domácích i zahraničních kláních kytarových interpretů.

Jedním z nich je právě Emanuel Kümmel, který s ním vystoupí Písku. Pod vedením Steffala se od dětských let učil na kytaru nejprve na základní umělecké škole a poté konzervatoři v jihočeské metropoli, následně pokračoval ve studiu na HAMU. Dnes se rovněž věnuje pedagogické činnosti.  

Společné duo je činné od roku 2000, vydali několik CD s vlastními úpravami hudby renesanční, barokní i současné.

Co si duo připraví na 8. března (kdysi zdánlivě ženám zasvěcený večer, kdy se soudruzi legálně opíjeli se soudružkami, zapomínajíce mnohdy, že vlastní ženy jejich návrat v podroušeném stavu s oschlou kyticí karafiátů dvakrát nepotěší), budou mít písečtí možnost vychutnat si od 19. hodin na koncertě pořádaném Centrem kultury Písek v koncertní síni v kostele Nejsvětější Trojice, útulné stavbě z roku 1576. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám