Hlavní obsah

Písecká Sladovna představuje ve světové premiéře unikátní expozici

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Les - příběhy pěti stromů je práce mezinárodního týmu umělců. Na projektu se podílejí zaoceánští Wade Kavanaugh a Stephen B. Nguyen z New Yorku, za naši domovinu se zúčastnil Tomáš Žižka, vedoucí pedagog programu Divadelní tvorby v netradičních prostředích na pražské DAMU.

Foto: Petr Hejna
Článek

Procházka lesním světem začíná za vstupním vestibulem písecké Sladovny nahlédnutím do lesníkovy pracovny. Tak jako je tomu v přírodě, i hlavní expozice prochází cestou života organismu od kořenů v nejnižším patře přes kmeny po koruny o dvě patra výše.

Jedná se o práce z krouceného a vrstveného papíru, umístěné do velkého prostoru síní Sladovny. Ve spleti kořenů je např. nutno projít labyrintem bludného kořene, nahlédnout do vnitřku kořenů průhledem ke kmeni, posedět u jezírka ukrytého v tmách nebo shlédnout na celou plochu z větší výšky.

V patře věnovaného kmenům lze vyzkoušet ozvěnu v dutině stromů, prolézt padlý kmen, jít po stopách lesní zvěře a podle nich ji identifikovat, navléknout si papírovou masku jelena či srnce apod. Nejvyšší patro je slouží pro možnosti vlastní výtvarné realizace dětí pastelkami na zavěšených papírech.

Decentní tajemnou ambientní hudební podmalbu zajišťují plochy zkomponované pro výstavu Vladimírem Václavkem, a na jejichž nahrávce zní i hlas, píšťaly, zvuky a perkuse jeho pravidelné spolupracovnice šamanky Tanji Ebeling.

Na webu Sladovny se o výstavě lze dočíst: V prostorách galerie se zrodil les, ve kterém mohou návštěvníci prožívat své emoce probuzené obrazem, světlem, hudbou i fyzickým vnímáním. Les je živé společenství stromů, které v mnohém připomíná společnost lidí – její neustálý koloběh od zrození (semínko stromu) až po smrt (tvorba humusu a následně vznik podmínek pro další růst). Na pozadí příběhů jednotlivých domácích dřevin – lípy, borovice, buku, jedle a smrku - je expozice „Les – příběhy pěti stromů“ hrou i poznáním pro malé i velké. Stromy propojují celý objekt písecké Sladovny kořeny a větvemi v jediné živé tělo. Návštěvníci prožijí cestu lesem zvenčí i zevnitř...

Návštěvníci si mohou v kořenech, kmenech a korunách stromů hrát, objevovat a prožívat něco tak fantastického, že se budou chtít do magického lesa ve Sladovně vracet.

Tak jako loňská interaktivní výstava Play, je tato expozice určena především dětským návštěvníkům, ale v podtitulu má slogan „hrou i poznáním pro malé i velké“, takže rozhodně i dospělí jsou vítáni.

VIDEO: Play 2013

Pro zajištění bezpečnosti křehkých artefaktů i možnost poskytnutí odborného doprovodu je doporučeno dohodnout si čas návštěvy s recepcí Sladovny, zájemci o prohlídky pro skupiny maximálně třicet osob mohou volit čas v půlhodinových intervalech v rozpětí 9 - 16 hodin. Pokud je ovšem v případě neohlášené návštěvy volno, není problém absolvovat prohlídku i bez předchozího naplánování, ať již okamžitě, tak s dalším termínem prohlídky. Možno dohodnout telefonicky na čísle 387 999 999, nebo napsat na mailovou adresu: rezervace@sladovna.cz

Výstava je od 17. května, kdy byla zahájena, otevřena denně (kromě pondělí) do 21. září letošního roku. Po prohlídce expozice věnované pěti stromům rozhodně stojí za to navštívit i stálou výstavu s tematikou dětských ilustrátorů, kde jsou představeni např. Adolf Born, Jiří Trnka, Radek Pilař, Ondřej Sekora, Josef Lada, Josef Čapek nebo Petr Sís.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám