Hlavní obsah

Písecká koncertní síň Trojice pohostí pražské těleso Orchestr Archioni Plus

Novinky, Petr Hejna

Ve středu 29. května od 19 hodin proběhne v Trojici koncert, který nabídne vedle Musorgského Obrázků z výstavy i díla Johanna Sebastiana Bacha nebo Maurice Ravela.

Foto: archiv

Orchestr Archioni Plus

Článek

Soubor Archioni Plus vznikl již v roce 2005, a to v souvislosti s uvedením dětské opery Brundibár autora Hanse Krásy na hudebním festi­valu Nekonvenční žižkovský podzim. Členové orchestru, který zprvu jen příležitostně seskupil dirigent, skladatel a klavírista Michal Macourek (vnuk skladatele Harryho Macourka), se po skončení představení rozhodli, že se pokusí pokračovat ve vzájemné spolu­práci, která úspěšně trvá dodnes.  

Soubor je primárně zaměřen na soudobou hudbu, nevyhýbá se ovšem ani hudbě klasické, scé­nické či filmové. Vystupuje jak v kompletním mnohačlenném složení, tak i v růz­ných nástrojových kombinacích. Pro svou nevšední dramatur­gii a programovou různorodost se stal žádaným ansámblem nejen u nás, ale také v zahraničí.

Video: Orchestr hraje Slovanské tance Antonína Dvořáka http://www.youtube.com/watch?v=J5v4RHNwe3s

Program píseckého koncertu: Modest Petrovič Mussorgskij: Obrázky z výstavy (instrumentace M. Macourek), Johann Sebastian Bach: Koncert d moll pro dvoje housle a orchestr (Allegro, Adagio, Allegro) a Maurice Ravel se známým Bolerem.

Hlavní kompozice večera, tedy Obrázky z výstavy, jsou dobře známé i příznivcům art rockové hudba - např. z adaptace tria Emerson, Lake & Palmer http://www.youtube.com/watch?v=h_XUhoAtCnA nebo od japonského klávesového experimentátora Isao Tomity http://www.youtube.com/watch?v=FIPRYJOwDoQ

A ještě dnes je milovníkům lehčího žánru určena Procházka vídeňskou operetou, kde zazní známé ukázky ze slavných operet, jako jsou Veselá vdova, Paganini, Země úsměvů, Vídeňská krev, Cikánský baron, Netopýr, Polská krev, Hraběnka Marica, Čardášová princezna nebo Ples v opeře. Účinkují Zora Jehličková, sólistka Státní opery a Národního divadla v Praze, Lubomír Havlák, sólista Státní opery a Národního divadla v Praze a klavírní doprovod Irena Havláková, pedagog AMU. Operetní večer začíná v pondělí 27. května od 19:30 v sále Divadla Fráni Šrámka.

web orchestru http://www.archioni.cz

pořadatel Centrum kultury Písek http://www.ckpisek.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám