Hlavní obsah

Písecká knihovna zve do slunné Provence

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 19. září je na programu knihovny filmová beseda s podtitulem Rozloučení s létem: Na skok do Provence.

Foto: Petr Hejna

Pont du Gard

Článek

V razantně nastoupivším podzimu, prostého hřejivého tepla a dnů plných slunka, dozajista nabízené toulky po vonném jihu Francie budou příjemným zpestřením v letošních zachmuřených zářijových dnech. Avizovaný skok do Provence zdaleka nenabídne jen letmý dotek s touto malebnou částí Evropy. Dojde na památky, zapsané ve světovém dědictví UNESCO, jako jsou například římské památky Pont du Gard, vykopávky v lokalitě Glanum či mohutné ruiny opatství Montmajour, uličky a papežský palác v Avignonu či filmaři vyhledávanou horskou vesnici Gordes, tak na přírodní krásu oblasti. Navštívíte podzemní svět jeskyní Thouzon, strmé soutěsky Verdon, chladivé prameny průzračné řeky Sorgue ve Fontaine de Vaucluse.

Zcela ojedinělou záležitostí je záznam velkolepé projekce děl renesančních mistrů na stěny bývalého vápencového lomu, který se nachází v těsné blízkosti skalního města a hradu Les Baux de Provence. Pobřežní oblast, plnou mokřadů a plameňáků představuje oblast Camargue, neskutečné barvy okru je možné spatřit v Colorado Provensale, barvy levandulových lánů oplývá planina Valensole...

Komentované promítání filmů začíná v 17:30 na adrese Alšovo náměstí 85. Kdo tedy ještě neměl možnost poznat místa, která inspirovala Danta k obrazu pekla v Božské komedii, kde Petrarca vyznal lásku Lauře, kde žil markýz De Dade, tvořil Vincent Van Gogh a usadili se umělci z mnoha končin světa, naše nevyjímaje, má jedinečnou možnost seznámit se s kouzlem Provence na této akci Městské knihovny Písek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám