Hlavní obsah

Pěvecký sbor Moravské děti přivezl do Holešova opět zlato

Novinky, Robert Rohál

Ještě před koncem prázdnin se holešovský pěvecký sbor Moravské děti vrátil domů s vítěznými vavříny. Na festivalu ve španělském Cantonigros si vyzpíval zlato.

Foto: Archiv Jany Slovenčíkové

Moravské děti si ze Španělska přivezly zlato.

Článek

Prázdniny nebyly pro všechny školou povinné jenom oddechem a relaxací – Moravské děti tyto dny věnovaly perné přípravě na mezinárodní festival sborů, který se konal již po třicáté ve španělském Cantonigros. O tom, že se příprava vyplatila, svědčí i to, že z kategorie dětské sbory přivezly opět zlato, které bylo navíc finančně podloženo 800 eury. 

„Faktem ale je, že zlato jsme přivezli z tohoto festivalu již před jednadvaceti lety – a to pod vedením zakladatele sboru Karla Košárka. Tehdy to byla legendární cesta – pro nás nejdelší co se týče vzdálenosti i dobou pobytu - patnáct dní, 6500 km a 75 dětí ve dvou autobusech. Tak jako tak to bylo nezapomenutelné - už i proto, že se Cantonigros nachází v horách, v severní části Španělska, v Katalánsku,“ vzpomíná manažerka souboru Jana Slovenčíková.

Letošního ročníku festivalového klání se zúčastnily sbory z 26 zemí celého světa - z Argentiny, Islandu, Číny, Indonésie, Filipín, Venezuely, Izraele, Ruska, Moldávie... „A my jako jediný sbor z České republiky,“ dodala Jana Slovenčíková.

Specifikou festivalu je, že v dětské kategorii je povinná skladba v katalánštině, což byla v případě Moravských dětí z Holešova skladba L. Lamote de Grignona (1872 - 1949) s názvem Gats (v překladu Kočky). A tady to Moravské děti, které doprovázela klavíristka Martina Mergengtálová, vyhrály na celé čáře.

„Přitom se hodnotí nejenom hudební provedení, výraz, barva, ale také precizní katalánština, která je úplně jiná než klasická španělština. Samotní Španělé ne vždy katalánštině rozumí.  Nebylo ani jednoduché sehnat někoho, kdo nám s katalánštinou pomůže, ale nakonec se povedlo - a fonetický překlad nám napsali až na Univerzitě Karlově v Praze. O tom, jak naše sbormistryně Lenka Polášková skladby nacvičila, vypovídá i bodové ohodnocení, které udělila mezinárodní devítičlenná porota - na prvním místě Moravské děti se 130 body před sborem z Moldávie se 119 body a sborem z Ruska s počtem 107,5 bodu,“ dodala Jana Slovenčíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám