Hlavní obsah

Petra Žižku si v Rajhradě připomínají výstavou jeho koláží

Novinky, Jiří Smutný

Městská knihovna Rajhrad zve na výstavu Koláže Petra Žižky. Letos zesnulý autor se tak prostřednictvím svých prací vrací do míst, kde jako knihovník působil neuvěřitelných 50 let.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Petr Žižka vystavoval svoje koláže již mnohokrát. Současná výstava v rajhradské knihovně je jeho první, kdy už mezi námi není. Za svého života vždy výtěžek z prodeje svých prací věnoval na nějaký dobročinný účel, například na opravu kláštera. Dá se předpokládat, že i letos bude se získanými financemi naloženo obdobně.

Žižkovy koláže mají obvyklou vysokou úroveň. Není divu, když jejich tvůrce vystudoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně pod vedením renomovaných výtvarníků.

Petr Žižka byl velmi aktivní, všestranný a kreativní člověk. Kromě své pedagogické a knihovnické činnosti proslul i jako redaktor Rajhradského zpravodaje, autor řady publikací o Rajhradě, uznávaný znalec rajhradské historie, člen obecního zastupitelstva nebo organizátor a moderátor kulturních a společenských akcí. Za svoje zásluhy získal čestné občanství Rajhradu.

Výstava je volně přístupná v otevírací době knihovny a potrvá do 30. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám