Hlavní obsah

Petr Koukal upozornil plzeňské středoškoláky na nutnost samovyšetření varlat a prsou

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Badmintonista Petr Koukal a zástupci obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius zamířili v pátek 28. dubna mezi téměř tři stovky středoškoláků v Plzni. Účelem jejich návštěvy bylo seznámit studenty s významem samovyšetření prsu a varlat při prevenci rakoviny.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Petr Koukal se o tom, že má rakovinu varlat, dozvěděl ve 24 letech. Úspěšně absolvoval léčbu, a aby na tohoto onemocnění poukázal, založil projekt STK pro chlapy. Ten společně s projektem Ruce na prsa obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius usiluje o zvýšení informovanosti mladých lidí a zdůraznění významu samovyšetření.

„I když se jedná o intimní záležitost, je důležité o této problematice otevřeně hovořit a co nejvíce na ni upozorňovat. U tohoto onemocnění totiž čas hraje velkou roli. Čím dříve se problém řešit, tím větší je potom šance na úplné uzdravení,“ říká Petr Koukal.

Plzeňští studenti ze Střední průmyslové školy stavební absolvovali instruktáž, jak a kdy by se mělo samovyšetření provádět. Na speciálních maketách si také vyzkoušeli, jak to vypadá, když se v prsu nebo varlatech nachází rakovinové nádory.

„Je důležité, aby mladí lidé riziko onemocnění nepodceňovali,” upozorňuje Michaela Tůmová ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius a dodává: „Právě názor, že nás se to vlastně netýká, je velmi krátkozraký a nebezpečný. Přitom stačí kontrole věnovat několik minut jednou za měsíc.”

Po úspěšné kampani, která probíhala v minulosti v rámci obchodních center, se nyní Dialog Jessenius chce zaměřit na edukaci středoškoláků po celé České republice. Na pomoc přizvala i Vojtu Kotka, který se podílel na natočení videa s informacemi o této problematice. „Snažili jsme se spoty i celou kampaň pojmout vtipně a moderně, tak abychom mladé lidi zaujali,“ dodala Michaela Tůmová.

Další informace o projektech a postupech samovyšetření na www.stkprochlapy.cz nebo www.rucenaprsa.cz 

Reklama

Výběr článků

Načítám