Hlavní obsah

Pět tisíc ochranných štítů pro Ostravu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výrobu lehkých ochranných štítů, kterých je nedostatek, iniciovalo město Ostrava u společnosti Moravskoslezské inovační centrum (MSIK) Ostrava. Vyvinulo je sdílené vývojové centrum IdeaHUB, které sídlí v areálu MSIK.

Foto: Zdroj MMO

Primátor města Ostravy Tomáš Macura je informován o výrobě ochranných štítů.

Článek

Centrum IdeaHUB může vyrábět až tisíc kusů denně. Statutární město Ostrava objednala ochranné štíty pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, strážníky a lidi na přepážkách úřadů. IdeaHUB již předal městu prvních tisíc kusů. Celou dodávku dodá do konce tohoto týdne.

„Obdobný typ štítu již v Ostravě vyrábí Protolab ve spolupráci s univerzitou VŠB-TUO metodou 3D tisku. Jeho výrobní kapacita však zatím nedostačuje potřebám. Navíc, štít vyvinutý v centru IdeaHUB je ve srovnání s ochranným štítem Protolabu lehčí a za zhruba čtvrtinovou cenu. Pro město jsme objednali pět tisíc kusů, které potřebujeme pro lidi v první linii, a další nabídneme praktickým lékařům a stomatologům v Ostravě,” informoval primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Podle Tomáše Macury první štíty poputují do Městské nemocnice Ostrava, odkud objednavatelé dostanou zpětnou vazbu, jak jsou s nimi zdravotníci spokojeni, a dostane ji i tým z centra IdaeHUB, jehož prací bude vymýšlet úpravu výrobků tak, aby co nejlépe plnily potřeby zákazníků.

„Naše zadání bylo jasné - funkční lehké ochranné štíty, rychle a za rozumnou cenu. Velice vítám, že se vývoje a výroby této důležité ochranné pomůcky zhostil v rekordním čase tuzemský subjekt, navíc takový, jenž sídlí v Moravskoslezském inovačním centru, ve kterém má město svůj akciový podíl. Podpoříme tuzemský produkt a nejsme tedy, v tomto případě, závislí na dodávkách cestující přes půl planety,” dodal primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Lehké ochranné štíty jsou vyrobeny z materiálu PET-G, což je lehká průhledná folie o tloušťce 0,8 mm. Jejich použití je nutné kombinovat s rouškou. O výrobu se stará základní čtyřčlenný tým centra IdeHUB se zhruba deseti studenty VŠB-TUO ze strojní a elektro fakulty.

„Získávat ochranné osobní pomůcky v současné době není snadné. Materiál se liší cenou a kvalitou. Týmy zajišťující zásobování pracují více než dvanáct hodin denně, aby zabezpečili dostatek ochranných pomůcek pro chod nemocnice. O to víc mě těší dodávka pěti tisíc štítů, která je k dispozici téměř obratem a můžeme se vyjádřit k jejich provedení,” uvedl ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

„Poputují k porodníkům, anesteziologům, na operační sály, prostě k lidem, kteří jsou nejblíže k potencionální nákaze. Prvních padesát štítů z regionu jsme dostali v minulém týdnu od dobrovolníků, kteří je vyráběli po nocích, jen aby pomohli zdravotníkům, a nechtěli za ně vůbec nic. Další padesátku jsme si u nich převzali v pondělí,” konstatoval ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

„Polovina z první tisícovky dodaná z centra IdeaHUB je určena MNO, 100 pro strážníky, 50 pro pracovníky magistrátu na přepážkách a dalších 350 pro domovy seniorů a ostatní zařízení sociální péče. Z další várky v počtu 4 tisíc kusů dostanou štíty úřady městských obvodů a hlavní část nabídne město privátním lékařům a stomatologům. Systém bude spuštěn ještě v tomto týdnu. Všech pět tisíc štítů město nakoupí za 290 00 korun,” doplnila informace Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám