Hlavní obsah

Pestrobarevný papoušek překvapuje majitele krmítek v Přerově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozorování ptáků na krmítku přináší radost nejen dětem ale i dospělým. Největší odměnou pro majitele krmítek je pozorování vzácného nebo exotického ptačího druhů. Jedním z nich je například rosela pestrá, která se v těchto dnech objevuje na krmítkách v Přerově.

Foto: Adolf Goebel

Rosela pestrá na krmítku.

Článek

Rosela pestrá je středně velký, velmi pestře zbarvený papoušek. Měří 29 až 33 cm včetně ocasu. Má jasně červenou hlavu, světlý zobák, bílé líce a skvrnu pod zobákem, žlutou hruď i vrchní část břicha, na hřbetě má tmavá pera s nažloutlými okraji, křídla a ocasní pera má modravá a zbývající část ocasu tmavě zelenou. Samci i samice jsou si velmi podobní, samice má zbarvení matnější.

Pokud chcete vidět, jak vypadá rosela pestrá na krmítku, tak si můžete prohlédnout video ornitologa Adolfa Goebela z Přerova.

Rosela pestrá pochází z jihovýchodní Austrálie, ale je i nejběžněji chovanou roselou u nás. Občas někomu uletí a potom ji můžeme pozorovat i ve městech a obcích. Vzhledem k tomu, že jde o teplomilný druh, tak nemá šanci u nás přežít zimu. Jedinou možností, jak ji zachránit, je odchyt, což není vůbec jednoduché, pokud není ochočená.

Během každého roku zaznamenávají ornitologové ve volné přírodě řadu exotických druhů, především nejčastěji u nás chované papoušky vlnkované, lidově zvané andulky a korely chocholaté. Vzácněji se objevují i uletění velcí papoušci, jako jsou arové. Velmi často také chovatelům unikají exotické husice, kachny a kachničky, vzácně také ibisové nebo pštrosi. Výjimkou nejsou ani úniky ptáků chovaných v zoo. Před lety se například objevil na Moravičanském jezeře pelikán africký ze ZOO Salcburk.

Pokud se vám na krmítku, v parku nebo v zahradě objeví nějaký exotický zatoulanec, tak dejte vědět nejbližší záchranné stanici pro hendikepované živočichy.

Reklama

Výběr článků

Načítám