Hlavní obsah

Perla mezi hudebními nástroji se rozezní na Vsetínském jazzovém festivalu

Novinky, Klára Blažková

Nově zrekonstruovaný koncertní klavír, který byl vyroben v roce 1926, se po odmlce opět rozezní na pětadvacátém Vsetínském jazzovém festivalu již tuto sobotu ve velkém sále Domu kultury Vsetín.

Foto: Dušan Trličík

Mistrovský kousek z věhlasné dílny Petrof se po několika měsících vrátil zpět do Domu kultuty Vsetín.

Článek

Přes devadesát let starý klavír z věhlasné dílny Petrof se na několik měsíců odmlčel v květnu, kdy byl poslán na kompletní renovaci. V dílně strávil více než pět měsíců. Premiérově se opět rozezní právě na tradičním Vsetínském jazzovém festivalu, který se koná v sobotu 13. října od 18.30 hodin.

Mistrovský nástroj prošel nákladnou opravou. Jde o největší klavír, který se vyrábí. Na délku měří dvě stě osmdesát centimetrů a váží okolo pěti set kilogramů. Opravy se dočkala mimo jiné i rezonanční deska a rám. Renovátoři také nahradili původní znak na boku klavíru originálním znakem.

Klavír patří mezi mistrovské kusy, kterých není mnoho. Jeho zdevastovaný stav však vyžadoval okamžitý a kompletní zásah renovátorů. „Nejhorší bylo, že chyběly některé původní dílce. Museli jsme je na koleně vyrábět úplně nové. V podstatě jsme udělali repliky,“ vysvětlil Libor Šír z oddělení renovace Petrof.

Také vzpomenul zubožený stav lyry – části nástroje, kde jsou pedály pro utlumení, či prodloužení tónů. „Lyra byla sešroubovaná a udělaná amatérsky. Někdo ji v minulosti opravil naprosto neodborně,“ popsal Šír.

Velikým překvapením při opravě bylo zjištění pravého stáří koncertního křídla. Podle výrobního čísla se odhadovalo, že bylo zhotovené někdy kolem II. světové války. Po odkrytí rámu se však ukázalo, že klavír byl ve skutečnosti vyrobený už v roce 1926. Nalezeny byly také iniciály dotyčného dělníka.

„Odborná oprava nástroje stála tři sta tisíc korun. Zastupitelstvo města schválilo finanční prostředky na opravu v plné výši. Jde o mimořádný nástroj. V republice je pouze šest kusů, takovýchto křídel. A pro srovnání cena zcela nového nástroje této velikosti činí 2,2 miliónu,“ sdělila místostarostka Simona Hlaváčová.

Pětadvacátý ročník Vsetínského jazzového festivalu přivítá zpěvačku Hanu Holišovou, která bude, za doprovodu New Time Orchestra Brno, hlavním hostem večera. Dále se představí s projektem Fragile Bliss Malina, Nejtek, Liška nebo František Uhlíř Trio. Večerem provede moderátor Aleš Benda.

Návštěvníci se mohou těšit na hity hvězd světového popu, soulu, swingu, šansonu i rocku v originálních bigbandových aranžmá, ale také na prvorepublikový swing a další jazzové fúze. 

Vstupné činí 350 korun v předprodeji a 430 korun na místě. Předprodej vstupenek probíhá online na www.dkvsetin.cz nebo na pokladně kina Vatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám