Hlavní obsah

Pendolino, vyřazené po nehodě z provozu, se vrátilo modernizované na trať

Novinky, Vratislav Konečný

Na trať se v pondělí 25. září vrátila souprava Pendolino Českých drah, kterou vyřadila z provozu srážka 22. července 2015 s polským kamionem. Jeho řidič nerespektoval výstražné signály a vjel na zabezpečený železniční přejezd u Studénky. Při srážce přišly o život tři osoby, vlakvedoucí přišel o nohy.

Foto: archiv ČD

venkovní design zůastal nezměněn

Článek

Další osoby utrpěly poranění, některé i vážná. Hasiči museli řadu lidí vyprostit pomocí techniky, na místě zasahoval i vrtulník. Vlak byl plný maminek a dětí, které mířily na dovolenou.

Vlak směřoval z Františkových Lázní do Ostravy. K neštěstí došlo v 7.43 hodin. Souprava tlačila zdemolovaný kamion před sebou několik set metrů, řidič vyvázl bez zranění. Souprava byla natolik zdemolovaná, že musela být vyřazena z provozu.

Opravená a modernizovaná souprava Pendolino Košičan se dnes v 7.07 vrátila na koleje. Jezdí na trase z Prahy přes Olomouc a Ostravu do Košic. Se svými přibližně 700 kilometry se jedná o nejdelší spoj, který dnes jednotky pendolino obsluhují. Je to také nejrychlejší a nejkomfortnější denní spojení České republiky se severním a východním Slovenskem. Trasu mezi Prahou a Košicemi urazí za přibližně 7 a čtvrt hodiny.  

„Zrekonstruované Pendolino nabízí cestujícím větší pohodlí a lepší služby. Má nové sedačky, v 1. třídě jsou potažené kůží. Cestující mají k dispozici také více elektrických zásuvek 230 V pro napájení elektroniky, např. mobilních telefonů, tabletů a notebooků. Nově je možné tato zařízení dobíjet také prostřednictvím USB konektorů. Nejmenším cestujícím zpříjemní pobyt ve vlaku nově instalované dětské kino a informace o průběhu jízdy přinese nově instalovaný vizuální informační systém s LCD monitory,” informoval mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. 

Na řadě je obnova dalších vlaků, které obslouží i spoje mezi Františkovými Lázněmi, Chebem, Plzní, Prahou, Pardubicemi, Olomoucí a Ostravou.  

Reklama

Výběr článků

Načítám