Hlavní obsah

Pen and Story – motivace nejen pro bilingvní děti

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Soutěž o nejlepší anglicky psanou (nebo vyprávěnou) povídku byla původně inspirována pozorováním, že ve školách přibývá bilingvních dětí.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Rodiny, ve kterých se mluví více než jedním jazykem, nejsou dnes už žádnou výjimkou. Často je druhým jazykem (nebo společnou řečí rodičů) angličtina, a i když je na školách dotace hodin angličtiny vyšší, pro bilingvní děti to stále znamená více “odsezených” hodin.

Pen and story má dát dětem příležitost a motivaci dále pracovat s jazykem, který ovládají díky rodinným poměrům lépe než jejich spolužáci. V povídce, kterou napíší mohou uplatnit svou představivost, fantazii, cit pro sloh. Tyto děti v cizím jazyku i myslí, je pro ně proto snazší se v něm vyjadřovat. To ale neznamená, že se do soutěže nemohou zapojit i další jazykově nadané děti, které si to chtějí zkusit.

Soutěž vzniká ve spolupráci pražského ICM, Nadačního fondu Svoboda a nakladatelství Pinwheels. Soutěží se v kategorii psané povídky a komiksu, účastníci mají na psaní tři týdny. Díla posoudí porota, jejíž členové se profesionálně zabývají prací s textem a jazykem, někteří jsou rodilí mluvčí.

V této pilotní sezoně, která proběhne během října a listopadu, osloví organizátoři školy pouze v jedné městské části, aby byly zmapovány možnosti soutěže.

Na jaro je plánovaná druhá část soutěže pod názvem Mouth and Story. Jak už název napovídá, bude se jednat o ústní vyprávění buď povídky, nebo prezentace myšlenky, projektu.

Pen and Story je rovněž příležitostí pro tiché žáky a introverty, kteří se stydí před ostatními prezentovat, ale na papír snáz přenesou své fantazie a myšlenky. Jde ale především o zábavu, kterou by si měli všichni zúčastnění náležitě užít.

Reklama

Výběr článků

Načítám