Hlavní obsah

Pekařky napekly dva tisíce valašských frgálů: začíná Karlovský gastrofestival

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valašskými Velkými Karlovicemi se od středy line vůně čerstvých frgálů. Pekařky se zde pilně připravují na 6. Karlovský gastrofestival, který v karlovickém údolí Léskové naplno vypukne o nadcházejícím víkendu. Tradiční gastronomická událost každý rok přiláká tisíce návštěvníků.

Foto: Martina Žáčková

Pekařky se činí, aby do víkendu napekly dostatečné zásoby frgálů.

Článek

„Většina si s sebou domů chce odvézt právě frgály, musíme se na to dobře připravit. Na sobotu budeme mít připraveny dva tisíce frgálů různých příchutí,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy, jenž je hlavním pořadatelem Karlovského gastrofestivalu.

Pekařky Resortu Valachy se kvůli přípravě zásob přestěhovaly i s veškerým vybavení do prostor místního Gril srubu Razula, kde budou vyrábět frgály i během Karlovského gastrofestivalu. Návštěvníci je zde mohou sledovat při práci a v rámci takzvané Frgálové manufaktury si stejně jako loni také sami vyrobit tento tradiční valašský koláč. Loni si tuto příležitost nenechaly ujít stovky dětí i dospělých. 

Karlovský gastrofestival, který je největší gastronomickou událostí na Valašsku, se letos koná pošesté. Pořádá ho Resort Valachy společně s dalšími hotely a penziony v údolí Léskové.

Hlavním bodem programu je tzv. Gastro tour, při níž mohou návštěvníci v sobotu i neděli putovat údolím a na gastro zastávkách ochutnávat různé speciality. Kuchaři se předhání, čím hosty nalákat: někde vsadili na nejznámější valašské pokrmy v čele s kyselicí, haluškami či švestkovými knedlíky, jinde budou servírovat jehněčí, ryby, králíka i zvěřinu (kančí, dančí i jelení) v různých úpravách, nebudou chybět ryby, pokrmy z dýně, zabíjačka či regionální piva. K zajímavostem patří např. kohoutí vývar, kohout na víně, šneci na hráškové brázdě, mátové palačinky či maková zmrzlina.

Na jedné z gastro zastávek bude mezinárodní farmářský trh s čtyřmi desítkami stánků s produkty z Valašska, Slovenska a dalších zemí, od frgálů, sýrů a uzeniny přes produkty z medu, domácí paštiky, husí játra, sladké i slané pečivo, oleje, mošty až po maďarské klobásy, sýry a piva, vietnamskou kávu, novozélandskou sůl a další dobroty.

Údolí Léskové se všemi gastro zastávkami se dá projít po cyklostezce Bečva, hosté se mohou svézt i vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Děti do 14 let mají vláček a bus zdarma. Bezplatný je i vstup na samotný Karlovský gastrofestival.

V rámci doprovodných programů patří kromě frgálové manufaktury k největším lákadlům soutěž o nejlepší frgál, která se uskuteční v neděli u Spa hotelu Lanterna. Letošní novinkou je soutěž o nejlepší klobásu, která proběhne v sobotu v Penzionu Pod Pralesem. Uskuteční se také kuchařské show (mj. s Markétou Hrubešovou), barmanské večery, ukázky řemesel či posezení s muzikami. Připraveny jsou i programy pro děti.

Stejně jako v minulých letech budou moci hosté ochutnat také speciality šéfkuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Gastrofestival letos přivítá jednoho z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse. Jeho Michelinský oběd a Michelinská galavečeře jsou již vyprodány, v současné době ale stále ještě zbývají poslední místa na další tři galavečeře šéfkuchařů Resortu Valachy.

Reklama

Výběr článků

Načítám