Hlavní obsah

Pecková s Margitou zahájili jubilejní ročník festivalu Za poklady Broumovska

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertem Dagmar Peckové a Štefana Margity v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích začal v sobotu 27. června desátý ročník festivalu klasické hudby s názvem Za poklady Broumovska. Koncert navštívilo přes osm set posluchačů, kteří zároveň vytvořili nový festivalový rekord ve výši dobrovolného vstupného.

Foto: Jaroslav Winter

Zahajovací koncert Dagmar Peckové, Štefana Margity a Miroslava Sekery si do vernéřovického kostela přišlo poslechnout přes osm set návštěvníků.

Článek

Ani silná bouřka, která doprovázela zahájení desátého ročníku festivalu klasické hudby, neodradila stovky lidí od návštěvy koncertu mezzosopranistky Dagmar Peckové a tenoristy Štefana Margity v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích.

Místa k sezení i stání zcela zaplnilo 846 lidí, kteří ve skvělém podání Dagmar Peckové na úvod koncertu vyslechli Mahlerovy Písně potulného tovaryše.

Štefan Margita překvapil publikum změnou programu. „Rozhodl jsem se upravit program a zazpívat píseň, která do tohoto prostoru patří,“ řekl publiku v unikátním prostředí kostela sv. Michaela stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

Publikum ho za píseň Ave Maria odměnilo dlouhotrvajícím potleskem a současně se dočkalo přídavku, a to árie Pláč Federica z opery F. Cilea Arlesiana.

Úvodní koncert přinesl zároveň festivalový rekord v částce, kterou návštěvníci přispěli formou dobrovolného vstupného na péči o kostely broumovské skupiny. „Jsem rád, že má festival tolik příznivců, kteří neváhají přispět na zdejší kostely,“ říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je organizátorem festivalu.

„Při prvním letošním festivalovém koncertu přispělo publikum na dobrovolném vstupném částkou přesahující 64 tisíc korun, to je o sedm tisíc korun víc než dosavadní rekord z loňského koncertu Pavla Šporcla,“ dodává Školník. 

Další hudební podvečer zavede návštěvníky v sobotu 4. července v 18 hodin do kostela sv.  Anny ve Vižňově, který bude hostit koncert Kubelíkova tria. Soubor byl založen v roce 1992 na počest houslisty Jana Kubelíka a dirigenta a skladatele Rafaela Kubelíka.

Klavírní trio (Shizuka Ishikawa – housle, Kvita Bilinská – klavír, Karel Fiala – violoncello) absolvovalo  přes tisíc koncertů ve většině evropských zemí, v Asii (zejména v Japonsku) či v Jižní Americe, vystoupilo  v prestižních koncertních sálech a účinkovalo na hudebních festivalech v Montpellier, Tokiu, Dubrovníku, Bejrútu a řadě dalších.  

Publikum festivalu Za poklady Broumovska se může těšit na jejich provedení děl L. van Beethovena, V. Nováka a F. Mendelssohna-Bartoldyho. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám