Hlavní obsah

Patnáctý ročník skvělé „nepopulární“ hudby Eurotrialog připomene Filipa Topola

Novinky, Jitka Sobotková

Již tento víkend (23. a 24. srpna) se mikulovským amfiteátrem rozezní "nepopulární" hudba. Eurotrialog, festival zaměřený na českou a slovenskou alternativní hudbu, slaví 15. výročí.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Jubilejní ročník také připomene jednu z určujících osobností „nepopulárního“ proudu kultury, nedávno zemřelého skladatele a interpreta Filipa Topola, jenž na několika předchozích ročnících účinkoval. Vystoupí legendární Už jsme doma, stále známější Zrní, recesistky Čokovoko a své obrazy vystaví Marek Brodský.

„Kapela Psí vojáci na festivalu vystupovala velmi často, už jen proto, že jsem byl jejím manažerem, a do Mikulova se vždy ráda vracela. Také Filipovi se zde líbilo a několikrát uzavíral festival sólovým vystoupením v Dietrichsteinské hrobce,“ uvedl zakladatel Eurotrialogu Romek Hanzlík.

"Filip Topol bohužel v červnu zemřel, chceme jej proto připomenout výstavou Karla Šustery v galerii Konvent. Fotografie, zaměřené zejména na mikulovská vystoupení, připomenou atmosféru koncertů Psích vojáků a zachycují i něco z charismatu Filipa Topola,“ dodal pořadatel.

Kvalita programu je opět vynikající – vystoupí jeden z hlavních objevů poslední doby, kapela Zrní, Hanzlíkova domovská kapela Už jsme doma, brněnští Poletíme?, FruFru, Rolling Stones Blues Cirkus 50, svérázné alternativní hip-hop duo Čokovoko a excentrická Vladivojna La Chia. Zástupcem lokální scény se stane mikulovská formace Tři lotři. Festival zpestří i doprovodné akce na zajímavých místech Mikulova.

V Dietrichsteinské hrobce zahraje v sobotu 24. srpna od 16 hodin slovenská kapela Tornado Lue a v Městské galerii vystaví herec, malíř a hudebník Marek Brodský své Obrazy z krchova. „Věříme, že navážeme na vše dobré, co se nám podařilo vybudovat v předchozích ročnících, a že náročné publikum ocení náš hudební výběr. Především chceme být příjemným festivalem v krásném vinařském kraji, který spojuje hudbu různých národností. Program uspokojí ty, kteří nehledají jen ve večerních programech komerčních televizních stanic,“ pozval za všechny pořadatele Romek Hanzlík.

Vstupné na dva dny stojí 430 Kč, jeden den 290 Kč. Děti do 15 let v doprovodu rodičů mají vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám