Hlavní obsah

Patnácté narozeniny slavil Medvídek již na Nové Louži

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další službou, která se zabydlela v prostorách nákupní galerie Nová Louže na sídlišti Štěpnice v Ústí nad Orlicí, je Mateřské centrum Medvídek. Z jeho iniciativy vznikl zároveň Dětský klub Fialka, který účinně vypomáhá hlídáním dětí ženám na mateřské dovolené při plnění jejich denních povinností.

Foto: Stanislava Dvořáková

Patnáct svící ozdobilo slavnostní dort ke Dni otevřených dveří a výročí vzniku Mateřského centra Medvídek.

Článek

Občanské sdružení Mateřské centrum Medvídek v Ústí nad Orlicí vzniklo v roce 2000 na základě potřeby rodičů, jejichž děti nebyly přijaty do státní mateřské školy z kapacitních či věkových důvodů. Cílem bylo poskytnout těmto rodinám pomoc při vzdělávání a péči o jejich děti předškolního věku.

I když se nejedná o klasickou mateřskou školku, vycházející ze závazných požadavků pro běžné předškolní vzdělávání, je i zde základním cílem harmonický rozvoj dítěte a jeho spokojenost. Navíc zapojením samotných maminek je odstraňována jejich izolovanost od společenského dění, což se promítá nakonec i do přípravy dětí na vstup do školy. Na tom se podílí řada společenských kroužků zejména výtvarný, pohybový a hudební.

Přes všechnu tuto péči se však našla ještě místa, která maminkám mateřské povinnosti znesnadňovala. Zajít k lékaři, na úřad, na nákup a nastal problém, jak zajistit dítě do návratu.

V září 2013 z iniciativy Mateřského centra Medvídek tak vzniká Dětský klub Fialka, který poskytuje i jednorázové a krátkodobé hlídání dětí podle momentální potřeby rodičů.

Proto nejkrásnější oslavou dosažené spokojenosti a úspěchů 15. výročí založení MC Medvídek bylo od ledna 2015 otevření nových prostor v nákupní galerii Nové Louže.

Poslední úpravy v lednu spočívaly v oživení místností zavěšením záclon se zvířátky, dokoupení hraček, na kterém se velkou měrou podílelo obchodní družstvo Konsum - a pozvání veřejnosti dne 2. února v rámci Dne otevřených dveří bylo připraveno.

Při návštěvě bylo možné projít vybavenými hernami s četnými žádanými hračkami, prohlédnout si nový bazének se skluzavkou, jídelničku a nově vybavenou kuchyňku. O širokém a pestrém programu informovala tabla rozvěšená na stěnách. Mezi zajímavá společná témata bezpochyby patří pravidelné zpívání a tančení při doprovodu kytary, sudé pátky trávené s babičkou Maruškou, muzicírování a rámusení s Monikou, akce Kdo s radostí vaří i další.

Program dále doplňují různé přednášky a besedy nejen pro maminky, ale i veřejnost. V současné době stěžejní akcí bude úvodní přednáška ve středu 25. února od 9.30 hodin ke kurzu zdravého vaření.

Mateřské centrum Medvídek s klubem Fialka uspěl v Burze filantropie Pardubického kraje se svým projektem Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří. Kdo se navíc pohybuje, zdravím, krásou překypuje.

Na základě této dotace bude probíhat kurz o vaření pro ženy na mateřské dovolené i pro veřejnost se začátkem 25. února. Další službou a pomocí ženám s malými dětmi je zajištěné hlídání po dobu kurzu a navíc s bezbariérovým přístupem, což umožňuje bezproblémové a bez větší námahy vjetí žen a dětskými kočárky.

Reklama

Výběr článků

Načítám