Hlavní obsah

Pastelohraní v Bohumíně nabídne tvůrčí týden i dílničky

Novinky, Lucie Balcarová

Malířský plenér, obrazy s motivy Bohumína, textilní tvůrčí dílny, výstava obrazů, neformální setkání autorů, beseda o nové knize spisovatelky a překladatelky Aleny Mrázové. Výtvarný plenér Pastelohraní začne na náměstí ve Starém Bohumíně v neděli 3. července a potrvá do pátku 8. července.

Foto: OS Maryška
Článek

Spolek Maryška si tak připomene letošní 760. výročí první písemné zmínky o městě. Veřejnost se může v týdnu Pastelohraní aktivně zapojit například do tvůrčích dílen a naučit se zajímavé textilní techniky.

„Vyzkoušíme si drhané náramky, náušnice, šperky na nohy i plstěné šperky. Materiál a vše potřebné k výrobě budeme mít na místě, děti ani dospělí si nemusejí nic nosit s sebou,“ říká lektorka Eliška Žilová Václavíková.

Tvůrčí dílny proběhnou ve středu 6. července a ve čtvrtek 7. července od 15 hodin na náměstí ve Starém Bohumíně. Denní cena kurzovného, včetně materiálu, je 200 korun.

Volná místa má také týdenní malířský kurz, který povede Wiera Kalinowska z Polska. Kurz bude denně začínat zpravidla v 15 hodin. Místo si stále ještě můžete rezervovat na smigova.kamila@seznam.cz. Wiera Kalinowska uvede ve Starém Bohumíně, v prostorách U Rytíře (sdružení Přátel bohumínské historie) také výstavu obrazů Nitky osudu a namaluje obrazy spojené s motivy Starého Bohumína, ke kterému se váže letošní výročí.

Spisovatelka, překladatelka a rodačka z Bohumína Alena Mrázová představí na Pastelohraní ve čtvrtek 7. července od 19 hodin svou novou knihu Brazílie ve mně.

„Hostem Aleny Mrázové bude Kateřina Bohač Linares, zakladatelka Latin Art Gallery v Praze. Po celý týden se na plenéru navíc zastaví různí nejen místní autoři a osobnosti k neformálním besedám,“ informovala Kamila Smigová, předsedkyně pořádajícího bohumínského spolku Maryška.

Pastelohraní završí v pátek 8. července závěrečná vernisáž účastníků kurzu. Generálním partnerem akce je město Bohumín. Partnery jsou Dům dětí a mládeže Fontána Bohumín, fotograf Petr Piechowicz www.photopepe.com, Televizní informační kanál Bohumín, sdružení Přátel bohumínské historie a hotel Pod Zeleným dubem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám