Hlavní obsah

Pasování na rytíře a princezny zažije zámek v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Víte, jak probíhá pasování do šlechtického stavu? Je to slavnostní okamžik v životě dvořana a malé děti ho mohou zažít na Podvečerních prohlídkách zámku Mníšku pod Brdy. Podvečerní prohlídky s andělem a bílou paní určené rodinám s dětmi jsou přichystány na sobotu 15. února od 16.00 hodin.

Foto: archiv zámek Mníšek

Na mníšeckém zámku potkáte pohádkové bytosti a dozvíte se hodně zajímavých věcí.

Článek

Provázet bude pohádková postava a také během prohlídky ještě další pohádkové bytosti potkáte. Hned v malé kapli vás čeká anděl připomínající stavitele zámku, význačného mecenáše, původem pražského měšťana s příhodným jménem Servác Anděl.

Pan Servác zakoupil zpustošené panství na Mníšku krátce po třicetileté válce, kdy tudy prošla švédská vojska. Během několika let postavil nový zámek, poskytl poddaným práci, střechu nad hlavou, obilí k prvnímu setí a dokonce za ně platil daně do císařské pokladny. Anděl vzpomene jeho památku a při té příležitosti přednese dětem důležité poselství.

Pozorně ho vyslechneme a poté už ke slovu přichází velký pasovací meč. Anděl ho pozvedne, ale děti, nic se nebojte, mečem vám neublíží, jen vám poklepe na ramena a budou z vás šlechtici a šlechtičny! Z kluků udatní rytíři a ze slečen sličné princezny ze zámku Mníšku. Těšíte se? To ale není všechno!

Kdopak se nám prochází po chodbě v bílých šatech se svíčkou v ruce? Není to malá Leontýnka? Až vyroste, bude z ní bílá paní. Než zmizí, určitě jí zamávejte a pak už nás čeká prohlídka zámeckých komnat.

Podíváme se, kde se pořádaly hostiny a kde se tančilo, kam chodili pánové pokuřovat a dámy pít kávičku nebo kde četli knížky a psali důležité listiny. Podvečerní prohlídky začínají v 16.00, 16.15, 16.45 a 17.00 hodin a vždy je nutná rezervace na tel. č. 318 590 261.

Bílá paní s andělem se k nám vrátí opět za měsíc, ale hned v neděli 16. února můžete zavítat na návštěvu za mníšeckými skřítky. Jsou to hodní i škodolibí tvorové a my vám v každém pokoji jednoho představíme.

Nevíte, jestli třeba nemáte nějakého schovaného u vás doma? To se dá snadno zjistit. Ztrácí se vám ponožky, klíče nebo hračky? Nacházíte snad často prasklé skleničky nebo přeházené příbory? Tak to se k vám nastěhoval plivník, kredencovník nebo šotek. Přijďte se podívat, jak takoví skřítci vypadají. Prohlídky Putování za zámeckými skřítky rezervujte na tel. č. 318 590 261, začínají 11.30, 12.45, 14.00 a 15.15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám