Hlavní obsah

Partnerství Vítkova a italské obce Praso pokračuje

Novinky, Libor Dohnal

Ve dnech 10. až 13. září na pozvání italské obce Praso (severní Itálie, region Trentino) se uskutečnila návštěva u příležitosti oslav 10. výročí místní dechové hudby (Banda musicale PRAS BAND). Tato alpská obec leží v nadmořské výšce okolo 900 metrů.

Foto: Libor Dohnal

Setkání starostů Vítkova a Praso. V popředí vlevo starosta Praso, vpravo starosta Vítkova Pavel Smolka. Více foto na http://dohlib.info/Praso.

Článek

Dechová hudba ZUŠ Vítkov vyjížděla busem již 9. září ve 22 hodin, další den ráno vyjížděl mikrobus s hasiči Vítkov a auto se čtyřmi představiteli města Vítkov.

V pátek 10. září v 16 hodin dorazila vítkovská dechovka po zastávce v  rakouském Innsbrucku do cíle. Následovalo uvítání, malé občerstvení, pak ubytování a večeře. Poté dorazili i vítkovští hasiči a delegace města Vítkov tvořená starostou ing. Pavlem Smolkou, tajemnicí ing. Šárkou Petrtýlovou a zastupiteli města Mgr. Blankou Váňovou a Rudolfem Matochou.

Mnozí se viděli po několikáté - první kontakty odtud se datují již od roku 1997, kdy dechovka Vítkov vystupovala ve známém středisku Madonna di Campiglio - a dále i v Pinzolo a Caderzone.

Další návštěvy této oblasti a obce Praso se konaly u příležitosti festivalu dechových hudeb z různých míst Evropy a soutěže v pochodování v Roncone v letech 2000 až 2004. Italové od té doby také naštívili Vítkov vícekrát - byli tu na mezinárodní přehlídce dechovek.

V sobotu 11. září byla naplánována návštěva vinařství Cantina Toblino. Večer už nás všechny čekal hlavní program - pochod hudeb obcí a koncerty obou hudebních těles. Následovalo předávání upomínkových předmětů a dárků mezi hasiči, zástupci města i dechovek. Hudba z Vítkova pod vedením Miroslava Bučánka zanechala jako vždy dobrý dojem. Ani Italové a Pras band nezklamali, zlepšují se rok od roku a hrají spoustu známých skladeb.

V neděli 12. září se uskutečnil výlet na pevnost Forte Corno. Pobyt na kopci s dalekým výhledem zpestřoval dirigent italské dechovky Stefano Bordiga, výborný multiinstrumentalista. Dopravil nahoru nástroje a začal na ně hrát. Samozřejmě někteří vítkovští muzikanti se nedali zahanbit, aby se nepřidali. Vznikaly zajímavé improvizace.

V pondělí 13. září jsme se vydali zpět do Vítkova přes Trento, Bolzano, Brenner, Innsbruck, Salzburg, Linec, Vídeň, Brno, Olomouc. Někteří účastníci smutnili, že už se jede domů. V Itálii nás provázela dobrá atmosféra a také počasí nám přálo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám