Hlavní obsah

Parním vlakem na Svatováclavské slavnosti v dobříšském zámku

Novinky, Jiří Cysař

V sobotu vyjede z Prahy parní vlak tažený lokomotivou 434.2186 čtyřkolák a s pasažéry zamíří na Svatováclavské slavnosti na zámku v Dobříši. Letošní slavnosti mají podtitul Loupežníci na zámku.

Foto: Jana Bečková

Čtyřkolák

Článek

Parní vlak vyjíždí z Prahy-Braníka v 11.03 hodin a vydá se na cestu krásnou krajinou podél řeky Vltavy do Měchenic, přes Čisovice bude stoupat k Mníšku pod Brdy a cílovou stanicí bude již zmíněná Dobříš. Je to nádherné trasa mezi lesy s neopakovatelnými výhledy z parního vlaku. Za hodinu a půl vlak zájemce doveze až na místo slavností. Základní zpáteční jízdné činí 240 Kč.

Jízda parním vlakem bývá pro děti i pro dospělé velkým zážitkem, parní lokomotiva s charakteristickým kouřem z komínu cestující vrátí zpět v čase. Vzpomenou si jistě na dobu, kdy byly tyto lokomotivy vládci na železnici a zajišťovaly všechen provoz v Česku i v Evropě. Zajímavostí je, že lokomotiva čtyřkolák navazuje na rakouskou lokomotivu konstruovanou po I. světové válce.

Na slavnostech v Dobříšském zámku budou k vidění sokolníci, šermíři a kováři, nebudou chybět stánky s dobrotami. Během prohlídek zámku se uskuteční doprovodné pohádkové scénky v komnatách.

Reklama

Výběr článků

Načítám