Hlavní obsah

Parní vlak se letos naposledy vydá po úzkokolejce Osoblažce – na Martinské hody

Novinky, Alena Kiedroňová
Aktualizováno

Martinské hody s husičkou vypečenou hezky dozlatova jsou lákadlem tohoto víkendu. A vydat se na ně můžete do Bohušova po unikátní úzkokolejné železniční trati Osoblažce, vláčkem taženým nádhernou parní lokomotivou.

Foto: Alena Kiedroňová

Výletní vlak tažený parní lokomotivou zdolává první z oblouků hned za Třemešnou.

Článek

Výletní vláček s vyhledávaným pivním vagónem i vozem pro kola a kočárky vyjede v sobotu 8. listopadu z nádraží v Třemešné přesně podle jízdního řádu v 10:50 hodin. Potáhne ho tradičně lokomotiva Malý štokr a bude to její poslední letošní jízda.

Úzkokolejná trať Osoblažka s rozchodem pouhých 76 centimetrů měří až do konečné stanice v Osoblaze dvacet kilometrů a má neuvěřitelných 102 oblouků. Ten s nejmenším poloměrem měří pouze 75 metrů a vlak tu může projíždět pouze dvacetikilometrovou rychlostí. Jinde si to supí i čtyřicítkou.

Lokomotiva zdolává značné výškové rozdíly, nádraží v Osoblaze je v nadmořské výšce 220,7 metru a nádraží v Třemešné v 391,2 m n. m. Trať je zařazena do Technotrasy Moravskoslezského kraje v rámci projektu Fajne léto a patří k nejzajímavějším technickým památkám regionu.

Parní vlak dorazí do Bohušova deset minut před polednem. Kdo chce i pro zpáteční jízdu využít unikátní soupravu, musí si hlídat čas. Vlak vyjede zpět v 15:07 hodin, ale lze samozřejmě využít i jiné pravidelné spoje na trati.

Bohušovští zahajují tradiční Martinské hody v 10 hodin slavnostní mší v kostele sv. Martina. Současně v rekreačním areálu u Penzionu Pod Duby začíná domácí zabijačka. Kromě hlavního menu, pečených husích stehen s dvojím zelím a dvojím knedlíkem, tu budou k mání i další dobroty. Místní nabídnou návštěvníkům selské bramborové placky se škvarky, husí játra na topince, domácí koláčky jako od babičky i pivo jako křen a domácí slivovici.

Pokud vaše kroky o víkendu měří v Jeseníkách a jejich podhůří jiným směrem, můžete se na svatomartinskou husu vydat do restaurace Penzionu Nad Vodopády v Rešově na Rýmařovsku, tam ji budou nabízet od pátku až do neděle. A nejen tam. Posedět můžete také v Penzionu U Hradilů ve Vrbně pod Pradědem, kde budou podávat restovaná husí játra na tymiánu s červeným vínem a toastem, husí kaldoun s domácími nudlemi a dozlatova pečené husí stehno s dvojím zelím i bramborovým a houskovým knedlíkem. Menu dovrší domácí jablečný štrúdl s ořechy.

Další provozovatelé restaurací posunují nabídku až na další víkend, protože svátek Martina letos vychází na úterý. Například Horský hotel Brans v Malé Morávce zve na svatomartinské hody spojené s relaxačním pobytem. Na jídelníčku tady bude polévka s husími drůbky a domácími nudlemi, husí játra s restovanou cibulkou v bramborové lokši, svatomartinská husa se zelím na víně a s jablky a bramborovým a houskovým knedlíkem a k tomu svatomartinské koláčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám