Hlavní obsah

Park veltruského zámku se rozezněl klapotem kopyt

Novinky, Romana Indrová Semelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočáry a koně, neodmyslitelné prvky dřívějších aristokratických sídel, které nám postupem času téměř vymizely. A právě tato tradice začíná opět ožívat na Zámku Ostrov – Veltrusy, kde se mohou návštěvníci každé úterý, ve čtvrtek a o víkendech svézt v povoze taženém koňmi.

Foto: Romana Semelková

Koňský povoz na své stanici u zámku

Článek

Barokní konírna, do které můžete nahlédnout z hlavního nádvoří, se po nedávné rekonstrukci navrátila ke svému původnímu účelu. Domov v ní našli Andy s Nesangem, dva noví zámečtí hřebci. Ať se v kulisách místního krajinářského parku pouze pasou, nebo jsou zapřažení do povozu, působí jako nedílná součást zdejšího panství, která na vás dýchne nostalgií. Nechte se vtáhnout do atmosféry a zažijte při projížďce park zase trochu jinak.

V nabídce jsou hned dvě varianty. Vybrat si můžete mezi pravidelnou linkou mezi zámkem a hlavní vstupní branou do areálu ve Veltrusech. Tato klikatá cesta po okraji lužního lesa vás převeze přes romantický mostek nad Mlýnským potokem a ukáže vám rozmanité pohledy na hlavní zámeckou budovu.

Druhou možností je vyhlídková jízda osovou alejí, která se koná jednou za den. Jejím cílem je pavilon Marie Terezie, který ve své tiché kráse stojí uprostřed jedné z největších venkovních jízdáren v České republice. Na první dojem může stavba působit až pompézně. I přes nemilosrdné působení času, zde v odlehlém konci parku, svou důstojností jen podtrhuje vlastní jméno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám