Hlavní obsah

Pardubické hudební jaro zahájeno, na programu festivalu jsou další magnety

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní zahájení 38. mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro se konalo 3. března a v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích. Účinkovala PKF - Prague Philharmonia s dirigentem Markem Šedivým a sólistou Ivo Kahánkem. O koncertu i o programu festivalu hovoří jeho ředitel Josef Krečmer.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Zahajovací koncert 38. ročníku Pardubické hudební jaro předčil očekávání – výkon všech účinkujících byl prostě nádherný a skvostný.

Článek

Jaké jsou vaše dojmy a první ohlasy ze zahájení letošního ročníku?

Na programu byl Koncert b moll P. I. Čajkovského a Symfonie č. 8 „Anglická“ A. Dvořáka. Vzhledem k zvolenému programu a k volbě účinkujících jsem, stejně jako festivalové publikum, očekával mnoho. Koncert však ještě předčil očekávání – výkon všech účinkujících byl prostě nádherný a skvostný! Škoda, že jsme nemohli uspokojit zhruba dvojnásobný zájem posluchačů.

Jedním z magnetů programu je vystoupení souboru Ensemble Inégal Adama Viktory s nejznámější sbírkou českého baroka Loutna česká Adama Michny z Otradovic.

Na tento koncert se samozřejmě těším velmi. Torzo Loutny české Adama Václava Michny z Otradovic bylo totiž objeveno kolem roku 1920 právě ve sbírkách městského muzea v Pardubicích. Návštěvníci však vyslechnou Loutnu českou v podání souboru Ensemble Inégal s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou a s úvodním slovem doc. Petra Daňka ve čtvrtek 10. března v 19 hodin v Rytířském sálu pardubického zámku poprvé tak, jak Michna toto pozoruhodné dílo zkomponoval v polovině 17. století.

Doc. Petr Daněk, přední český specialista na hudbu renesance a baroka, který party našel, k tomu řekl: "Je radostí cestovat v čase prostřednictvím krásné hudby. Teprve nyní, díky nedávnému nálezu instrumentálních partů, může Michnova písňová sbírka z roku 1653 konečně zaznít v úplné podobě, která je mimořádně krásná.” 

O tomto unikátním nálezu přineslo 30. srpna 2015 obsáhlou zprávu dokonce americké vydání New York Times, a tak je nejvyšší čas upozornit na to i v Pardubicích.

Letos jste vůbec poprvé zařadili do festivalu hned několik operních a baletních představení. Co vás k tomu vedlo?

Ano, zařazení opery, baletu, ale také hudebně-literárního pořadu ke 260. výročí W. A. Mozarta je opravdu novinkou letošního ročníku PHJ. Naším dlouhodobým cílem je rozšiřování kulturní nabídky v Pardubicích i v širším regionu. Opery a baletu je zde (s výjimkou Smetanovy Litomyšle) dosud žalostně málo – to je tedy ten hlavní důvod. Také bych rád upozornil na úžasné představení CARMEN ala Gypsy Devils 17. dubna 2016 v 19 hodin ve Velkém sále Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, inspirované slavnou operou G. Bizeta. Účinkovat bude baletní soubor Slovenského národního divadla, orchestr Ciganski Diabli a sólisté. Jedná se jedinou akci PHJ mimo Pardubický kraj.

Na programu máte i zajímavou premiéru – kompozici Jana Kučery Pivní oratorium, které Komorní filharmonie Pardubice provede při závěru festivalu v areálu pardubického pivovaru. Kde se zrodil tenhle nápad?

Každým rokem bych chtěl uvést v rámci festivalu koncert, který připomene událost významnou pro rozvoj Pardubic i širšího regionu. Vloni to bylo výročí železničního stavitele Jana Pernera (1805–1845) a zahájení železniční dopravy v Pardubicích v roce 1845, letos slaví výročí založení Pardubický pivovar.

Jan Kučera zkomponoval pro tuto příležitost vokálně instrumentální skladbu pro pěvecké i instrumentální sólisty, vypravěče, smíšený sbor a symfonický orchestr. S nadsázkou a volně vypráví příběh piva v Čechách od 15. století do současnosti prostřednictvím dobových textů, lidových i umělých. Už se moc těším a doufám, že to bude veselé! 

Reklama

Výběr článků

Načítám