Hlavní obsah

Pardubické hudební jaro dává prostor i mladým talentům

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 25. dubna připomene festival Pardubické hudební jaro 90. výročí úmrtí skladatele Leoše Janáčka. V Sukově síni Domu hudby v Pardubicích se posluchačům představí kromě Janáčkova komorního orchestru i výjimečný talent – klavírista Matyáš Novák.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Matyáš Novák.

Článek

Pardubické hudební jaro má za sebou již šestnáct koncertů a další pro své příznivce ještě chystá. Bude jím i večer věnovaný 90. výročí úmrtí skladatele Leoše Janáčka, v němž zazní díla L. Janáčka, J. Irelanda, B. Bartóka nebo J. S. Bacha. Na pódiu vystoupí Janáčkův komorní orchestr s výjimečným mladým klavírním talentem Matyášem Novákem.

Janáčkův komorní orchestr vznikl v roce 1964 z předních hráčů Janáčkovy filharmonie Ostrava. Záhy se uměleckého vedení ujal Zdeněk Dejmek, který svou strhující muzikálností, stylovým cítěním a systematickou precizní prací přivedl orchestr k vynikající úrovni a vtiskl mu osobitou interpretační tvář.

Špičková interpretace dovedla soubor opakovaně na festivaly doma i v zahraničí, kde účinkoval s významnými českými nebo zahraničními sólisty. Umění ansámblu je zachyceno v bohaté diskografii a početných rozhlasových nahrávkách. V současné době orchestr vystupuje pod uměleckým vedením Jakuba Černohorského, absolventa ostravské konzervatoře a pražské HAMU. Má za sebou úspěšná vystoupení v Jižní Koreji a účast na řadě domácích i zahraničních festivalů. Za všechny lze jmenovat Pražské jaro, Janáčkovy Hukvaldy nebo festivaly na Slovensku, v Polsku, Nizozemsku a dalších zemích.

Mladý talentovaný klavírista Matyáš Novák (nar. 1998) začal hrát na klavír v pěti letech. V současné době je studentem gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové, Konzervatoře Pardubice ve třídě J. Fowler Fraňkové a od září 2013 rovněž studentem věhlasné klavírní akademie „Incontri col Maestro“ v italské Imole nejprve ve třídě prof. V. Ashkenazyho, od roku 2017 ve třídě prof. B. Petrushanského.

Matyáš Novák zvítězil v celé řadě mezinárodních soutěží: Prague Junior Note (2006, 2012, 2013), Pro Bohemia (Ostrava 2007, 2015), Amadeus (Brno 2009), Virtuosi per musica di pianoforte (Ústí nad Labem 2009) a dalších. V roce 2016 získal vítězství v soutěži v kyperské Larnace, ve slovinském Velenje a rakouském Oberschützenu. V roce 2017 vyhrál první cenu na Bradshaw & Buono International Piano Competition a debutoval v Carnegie Hall v New Yorku.

Tento nadějný muzikant má za sebou již mnoho koncertů nejen v Evropě, ale i turné v Asii a Americe. Spolupracuje s profesionálními orchestry jako je Filharmonie Brno, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Komorní filharmonie Pardubice atd.

Reklama

Výběr článků

Načítám