Hlavní obsah

Pardubická hvězdárna ukáže zatmění Měsíce

Novinky, Petr Komárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí 28. září v brzkých ranních hodinách se nad územím naší republiky odehraje na dlouhou dobu poslední úplné zatmění Měsíce. Tento úkaz tak široké veřejnosti prostřednictvím jednoho z největších astronomických dalekohledů v ČR zprostředkuje i hvězdárna barona Artura Krause DDM ALFA Pardubice.

Foto: Petr Komárek

Zatmění Měsíce

Článek

Pozorování tohoto výjimečného úkazu v letošním roce nahrává hned několik příjemných faktů, z nichž právě jedním je sváteční brzce ranní termín. Nadšení pozorovatelé tak budou mít celý následující sváteční den k odpočinku. Letošní zatmění Měsíce budeme moci pozorovat téměř v celém jeho průběhu. Pouze závěrečná polostínová fáze se odehraje z našeho území již pod obzorem.

Dalším velmi příjemným faktem je průchod Měsíce velmi blízko středu zemského stínu. Obecně lze říci, že čím blíže ke středu sbíhavého plného zemského stínu se procházející Měsíc nachází, tím barvitější a rovněž temnější úkaz může nastat. Vše záleží především na stavu naší atmosféry, kterou dennodenně ovlivňuje lidská průmyslová činnost, ale také sopečná činnost či silné meteorické roje.

Úkaz nás tak může překvapit svou barevností. Samotný červenohnědý nádech při úplné fázi zatmění Měsíce je způsoben průchodem pouze červené (R) složky viditelného bílého slunečního světla (RGB) skrze pozemskou atmosféru. Jedinečnost tomuto úkazu nahrává i fakt, že na další úplné zatmění Měsíce si budeme muset počkat až do 27. července 2018. Navíc, v případě tohoto konkrétního zatmění nastane tak zvaný "superúplněk" - Měsíc tedy projde nejblíže Zemi a zároveň projde zemským stínem.

Díky výraznosti úkazu není třeba opouštět město a hledat temnou oblohu. Samotné zatmění bude dostatečně výrazným a nepřehlédnutelným úkazem i pro pouhé, dalekohledem neozbrojené oko.

Výzva pro fotografy a „kresliče“

Úkaz samotný je skvělou výzvou pro jeho zaznamenání formou fotografie, zákresu, nebo časosběrného videa. Výsledek vás nakonec může velmi mile překvapit (viz ilustrační fotografie). Ať již zvolíte jakoukoliv techniku, nebojte se po úkazu podělit o své výsledky. Nezapomeňte, že k dalšímu takovému úkazu dojde až za dlouhé tři roky.

V době kdy k zatmění dojde, se budeme moci kochat souhvězdími zimní oblohy. Nad jihem bude vidět např. souhvězdí Orion, Býk, Blíženci. Celou scenérii úkazu ještě vylepší seskupení planet Venuše, Mars, a Jupiter.

Vznik zatmění Měsíce

Na pozemské obloze můžeme obecně spatřit dva typy zatmění. Zatmění Slunce a zatmění Měsíce. První jmenované je co do četnosti vzácnější a chceme-li si vychutnat jeho úplnou fázi i s okouzlující sluneční koronou, musíme mnohdy vážit dlouhou cestu a vydat nemalé finanční prostředky, abychom se dostali do tak zvaného pásu totality, tedy malého stínu, který v úzkém pásu putuje po zemském povrchu a v němž úplné zatmění Slunce probíhá.

Naproti tomu zatmění Měsíce je pozorovatelné na celé zemské polokouli, kde je právě noc. V případě měsíčního zatmění nás tak čeká okouzlující dlouhý úkaz, který zapříčiňují především Slunce a Země. Slunce, Země a Měsíc se musí nacházet v jedné rovině. Stejně tak Měsíc musí být v jednom z bodů své dráhy (vzestupném či sestupném uzlu).

Všechny nadšené pozorovatele zveme do pardubické hvězdárny. Pozorování se uskuteční pouze za jasného počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám