Hlavní obsah

Paralympijský den na Gymnáziu Čajkovského

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucké Gymnázium Čajkovského ve spolupráci s Fakultou tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci připravilo u příležitosti Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením, který připadá na 3. prosince, Paralympijský den.

Foto: Petr Kameníček
Článek

Tento vzdělávací program byl oficiálně přijat a je propagován Mezinárodním paralympijským výborem (IPC) jako součást systému paralympijského vzdělávání v roce 2005. Fakulta tělesné kultury UP v Olomouci stojí za drtivou většinou z realizovaných programů v rámci ČR, přičemž v současnosti se jedná už o více než 400 obdobných akcí.

Oproti ostatním Paralympijským školním dnům byl ten na Gymnáziu Čajkovského odlišný a mimořádný. Celý program byl realizován v angličtině a španělštině, tedy v jazycích, které se studenti učí. Vedle toho jde o součást jednoho z předmětů FTK se studenty z řady zemí.

Letos se zúčastnili zejména vysokoškolští studenti z Itálie, Portugalska, Chorvatska, Srbska, Francie, ale i Japonska nebo Turecka.

Program trval déle než čtyři vyučovací hodiny a absolvovalo jej více než 80 studentů jazykových tříd. Během této doby se studenti seznámili prostřednictvím videoprezentace s paralympijskými sporty, speciálně olympijskými a deaflympijskými sporty, dále si sami vyzkoušeli síťové sportovní hry se zaměřením na volejbal v sedě, sportovní hry vozíčkářů a pohybové aktivity osob se zrakovým postižením. Poslední skupina aktivit byla zaměřená na základy prostorové orientace a paralympijský sport boccia.

Celý program se studentům velmi líbil, byl to zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Studenti si prověřili nejen své jazykové znalosti v praxi, ocenili, že si na vlastní kůži mohli vyzkoušet různé sporty pro osoby s postižením, mj. jaké je to hrát košíkovou a být přitom na vozíku či jak se asi cítí lidé, kteří mají problémy se zrakem a jsou nuceni orientovat se v prostoru.

Gymnázium Čajkovského je od konce loňského roku fakultní školou Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. Paralympijský den se stal jednou ze společných aktivit obou škol a pomohl prohloubit společnou spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám