Hlavní obsah

Papírový svět vás potěší v nymburském muzeu

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavní prostory Vlastivědného muzea v Nymburce se změnily, a to až do 2. prosince, v pohádkový papírový svět. Muzeum totiž ve spolupráci s modeláři, mezi nimiž jsou jak elitní tvůrci, tak začátečníci včetně dětí, a to nejen z Nymburka, uspořádalo výstavu papírových modelů.

Foto: Jan Řehounek

Mezi návštěvníky výstavy nechybějí samozřejmě děti

Článek

Vystaveny jsou jak „čistostavby“ z před­tisků, které se dají koupit, tak vlastní tvorba modelářů, kteří se nespokojí pouze s papírem, ale vyu­žívají i další materiály, jako jsou tmely, airbrush apod.

Díky tomu, že při troše šikovnosti a zkušeností lze z papíru ztvárnit té­měř cokoli, čekají tu na návštěvníky dioramata v měřítku 1:300, stavbičky krásných historických památek, stavební stroje, růz­ná technika, dokonce i vozy Formule 1 v měřítku 1:6, ale i roztomilá zvířátka.

„Protože výstavu pořádáme v muzeu v Nymburce, a my bychom chtěli, aby se návštěvníci i modeláři bavili, chystáme postupně vznika­jící model Papírový Nymburk. Jedná se o realizaci myšlenky Jindřicha Tesaře, modeláře ze Dvora Králové, kdy se pomalu ve spolupráci s Michalem Rozín­kem, Nymburákem, který se věnuje dětem v modelářském kroužku, začínají rodit papírové modýlky nym­burských staveb v měřítku 1:300, které by do budoucna měly společně dát vzniknout kom­pletnímu dioramatu našeho města,“ informovala pracovnice muzea Jana Kavánová.

Pozorným návštěvníkům, kteří ovšem alespoň trochu znají historické památky města, neujde, že několik takových modýlků už vzniklo a jsou nenápadně zakomponované mezi ostatní exponáty výstavy. Kdo při odchodu z muzea paní u prodeje vstupenek řekne, kolik a jakých nymburských stavbiček objevil, dostane hezkou odměnu.

Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám