Hlavní obsah

Paneveggio: národní park, kde i stromy zpívají

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stradivari, ale další špičkoví výrobci hudebních nástrojů si vždy dobře střežili a střeží tajemství jejich skvělého zvuku. Ale úplným základem je kvalitní rezonanční dřevo. A už Stradivari zjistil, že to nejlepší roste v trentinském údolí Val di Fiemme v dnešním národním parku Paneveggio.

Foto: Roman Mašín

"Abeti di risonanza" to je italský termín pro rezonanční dřevo. V parku je také speciální trasa, kde si můžete lesní velikány prohlédnout zblízka.

Článek

Tajemství se skrývá v unikátních přírodních a klimatických podmínkách, kdy stromy rostou zcela pravidelně po celém obvodu kmenu. Tady tedy neplatí staré skautské pravidlo, že na severní straně pařezu jsou letokruhy hustší.

Většina plochy parku leží v jakési přírodní míse, kryté proti větrům v nadmořských výškách až 2000 metrů. Velice důležitý je i způsob hospodaření v parku. Dřevo se tu těží systémem malých mýtin, aby se les dokázal dobře obnovovat a aby nevznikaly průseky, kudy se do lesa mohou dostat silné větrné poryvy. Navíc tu nechávají stát i některé už mrtvé stromy, ve kterých se rádi zabydlí třeba datlové, kteří pak les čistí přirozeně od škůdců dřeva.

Kvalitu tvoří potok i Měsíc

Samozřejmě ne všechny stromy mají špičkovou kvalitu s výjimečně lehkým smrkovým rezonančním dřevem, ale místní zkušení lesníci s vysokou pravděpodobností poznají kvalitu ještě před pokácením stromu. Smrk musí mít ve výši prsou přes 50 cm v průměru a větve pouze v horní polovině výšky. Takový majestátní strom tu roste 150 - 200 let.

Když se kmen pokácí, často končí v místním potoce, kde ho nechají několik měsíců. Vibrace tekoucí vody a i její chemické působení mají velice pozitivní vliv na výslednou kvalitu dřeva. Opravdu nejkvalitnější surovina je ovšem ze stromů, pokácených v době, kdy je Měsíc nejvíce vzdálen od Země. Tehdy se vlivem nízké měsíční gravitace míza stahuje z kmene ke kořenům výrazně více a dřevo je tak lehčí a kvalitnější. Říká se mu „měsíční dřevo“.

Supermarket pro mistry houslaře

Po základním půlročním vyschnutí pod střechou se dřevo ručně pomocí klínů naštípe na potřebné velikosti. Pak kusy, ze kterých se udělá vždy jen jedna vrchní rezonanční deska nástroje, putují do skladu, kde by měly ještě 4 - 5 let odpočívat. Výrobci hudebních nástrojů jsou ale netrpěliví a zájem je tak obrovský, že se tu dřevo neohřeje víc než dva roky a je prodáno. Sklad je otevřen zájemcům 365 dní v roce a mistři houslaři vybírají v regálech pečlivě to nejlepší. Jeden kus rezonančního dřeva tu stojí kolem 30 EUR.

Návštěvníci jsou tu vítáni

Ve skladu, tzv. xylotéce, jsou ale vítáni i návštěvníci z řad turistů. Ti se tu během léta mohou seznámit i přímo s výrobou hudebních nástrojů. V srpnu tu vždy je na návštěvě jeden z houslařů a přímo před zraky hostů se rodí pod jeho rukama mistrovský nástroj.

Samozřejmě je otevřen k vycházkám, túrám a cyklovýletům i vlastní park. Chodit se sice smí jen po vyznačených stezkách, ale je i tak toho tady hodně k vidění. Mimo jiné i stáda jelenů, kterým se v parku velice dobře daří. A pokud je nepotkáte přímo v lese, pak je tu jedno stádo v obrovském výběhu s pozorovacími plošinami pro návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám