Hlavní obsah

Pandury nahradil toaletní papír, lobbista zůstal. To je premiérová hra souboru Harašení

Novinky, Dana Ehlová

Ochotnickému divadlu se na východě Čech tradičně daří a dokonce i v dnešní přetechnizované době zde vznikají nové soubory. Jedním z nich je Harašení z Týniště nad Orlicí. Pro premiéru na prknech, která znamenají svět, zvolil hru Lobista, volné zpracování komedie Účel světí prostředky.

Foto: Dana Ehlová

Majitelka firmy Hubáček Paper (Hanka Plašilová) a lobbista Ištván ve hře Lobista v provedení spolku Harašení.

Článek

Vznik souboru Harašení nebyla vůbec náhoda, vykrystalizoval totiž z ochotnickým divadlem protřelých herců.

„Na začátku byla před dvanácti lety poslední velká klasická výpravná hra se zpěvy a tancem Pavouček pro štěstí v podání týnišťského ochotnického souboru Jirásek v režii Oldřicha Trumhy. Do ní jsem doporučil přizvat i své dvě kamarádky Hanku a Renátu, které do té doby každým rokem vymýšlely pod hlavičkou Májovka jednorázová divadelní představení pro každoroční kácení máje v domovském Synkově," uvádí Jiří Tůma.

„Následně jsem jim pomohl při přípravě dalších dvou ročníků. Tak vznikla dvě velmi povedená společná představení na motivy F. R. Čecha o praotci Čechovi. Hráli jsme ji v Týništi, Rychnově, Častolovicích. Nemalý počet herců však další představení neumožnil. Pro Hanku, Renátu a Kamilu to bylo velké zklamání."

Zakladatel Harašení prý slíbil, že dá dohromady nový ochotnický soubor, kde nebude malých rolí. Ale jak sehnat vhodnou hru?

„Kamarádka mé sestry Blanky Žaneta Filípková jako mladá absolventka pražské herecké konzervatoře mi dala jasný tip na málo známou, lehce erotickou komedii Účel světí prostředky od Jaromíra Břehového. Byla to trefa do černého. Dal jsem ji jen výstižnější název Lobista a nový ochotnický soubor Harašení byl na světě,” doplňuje principál.

Lehce erotická komedie o dvou dějstvích Lobista (pozn.: jedno "b" uvádí soubor) má za sebou v provedení Harašení pod režijním vedením Jiřího Tůmy a za odborné pomoci Žanety Filípkové a Blanky Tůmové nejen únorovou premiéru, ale také několik repríz. Poslední z nich proběhla 20. září na podiu Kodymova národního domu v Opočně.

V hlavních (a jediných) rolích se představili Jiří Tůma (Išván), Hanka Plašilová - Dita Hubáčková (matka), Renáta Málková - Eva Hubáčková (dcera), Kamila Ulrichová - Líza Hubáčková (dcera).

A hra samotná? Příběh jako by opsaný z domácí politiky, v němž pouze pandury nahradily role toaletního papíru: Matka jako majitelka řídí společně s dcerou malou solidní obchodní firmu, kterou kdysi zakládala s manželem. Ten ji však podvedl, dal se na cestu zločinu, a tak se s ním rozešla. Do firmy zavítá neznámý, úspěšný a pohledný lobbista. Nabídne dámám obrovský kontrakt pro armádu, který může přinést značný zisk, ale je spojen s miliónovým úplatkem.

Během vyjednávání se matka i dcera do lobbisty zamilují a na jevišti se odehrává řada nečekaných zábavných situací, díky nimž obě ženy málem přistoupí na nabízený "obchod". Zabrání tomu až nečekaný příjezd druhé dcery ze zámoří. Ta se s lobbistou také sblíží a nakonec odhalí, že z jeho strany byl vše podvod. Potřeboval získat velkou sumu peněz na splátku dluhu z pokeru, kterou dluží otci obou dcer. A závěr? Zatímco Líza s Ištvánem prchají před pomstou jejího otce, před matkou a její sestrou se rýsuje další velká zakázka... A život jde dál.

Na konto Harašení se dá v tomto případě konstatovat: dobrá volba, aktuální téma, výkony hodné vyzrálých ochotníků, stejně jako po vzoru profesionálů do detailů nastudovaná děkovačka - vše zaslouží potlesk a toho se jim od diváků dostává dostatečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám