Hlavní obsah

Památník Mohyla míru připomene Napoleonovy 250. narozeniny

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Na sobotu 17. srpna od 13 hodin zve Památník, který je součástí Muzea Brněnska, k návštěvě s programem Napoleon 250, který připomene věhlasného francouzského vojevůdce.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Napoleon Bonaparte se narodil 15. srpna 1769, letos by tedy oslavil 250. narozeniny. Bitva u Slavkova označovaná také jako bitva tří císařů bývá označována za největší či nejslavnější Napoleonovo válečné vítězství. Prace a zdejší Památník evokují nejen samu bitvu. Jsou místem připomínajícím oběti napoleonských válek, pietou a vzpomínkou na množství všech padlých vojáků proti sobě stojících stran.

Památník Mohyla míru připravil na sobotu 17. srpna odpolední program pro děti i dospělé: ukázky dobové výstroje a výzbroje, pohádkové čtení, výtvarné dílny i letní kino, které k programu přidá tematicky snad nejlépe volené filmové představení.

Návštěvníci se mohou těšit na komentované ukázky dobové vojenské výstroje, chladných i palných zbraní z přelomu 18. a 19. století, i závěru se slavnostní salvou z děla. Dětem je určeno čtení s panáčkem Mohyláčkem – vyslechnou si původní pohádkový příběh o císaři Napoleonovi a jeho armádě. Ve výtvarné dílničce si budou moci vyrobit papírové kokardy.

Po celý den budou otevřeny muzejní expozice a kaple Památníku Mohyla míru, který byl postaven na počest obětí bitvy u Slavkova a jako memento válek. Multimediální expozice Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805 seznámí se všemi detaily této události, Fenomén Austerlitz přináší pohled na bitvu očima současníků, historiků i filmařů. Aktuální výstava představuje Josefa Fantu, architekta Mohyly míru.

Akci zakončí letní kino, které nabídne velkolepý historický film Vojna a mír (režie Sergej Bondarčuk), který byl oceněn Oscarem. „Film je adaptací stejnojmenného románu Lva Nikolajeviče Tolstého, jeho první část barvitě popisuje válečnou vřavu bitvy u Slavkova. Vidět filmovou bitvu přímo na místě, kde se roku 1805 skutečně udála, bude jistě neobyčejný zážitek,“ uvedl vedoucí Památníku Mohyla míru Petr Bělohoubek.

Program akce Napoleon 250: 13.00, 15.00 Čtení a výtvarná dílna s Mohyláčkem. 14.00, 16.00, 18.00 Komentovaná přehlídka výzbroje a výstroje + slavnostní salva. 20.00 Projekce filmu Vojna a mír.

Reklama

Výběr článků

Načítám