Hlavní obsah

Památník II. světové války v Hrabyni uctí státní svátek

Novinky, Květa Gebauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den vzniku samostatného československého státu - nejvýznamnější ze státních svátků. Památník II. světové války v Hrabyni na oslavu tohoto významného dne nabízí ojedinělou prohlídku, navíc v tento den zadarmo.

Foto: archiv SZM

Památník II. světové války v Hrabyni.

Článek

Památník II. světové války v Hrabyni otevře ve sváteční pondělní den 28. října své brány návštěvníkům zcela bezplatně. Návštěvníci si mohou prohlédnout dlouhodobou expozici Doba zmaru a naděje i výstavy Řop, řop, řopík a Muži a válka, které se chýlí ke konci.

V 15.00 hodin začne komentovaná prohlídka expozice s názvem Karpatsko-dukelská operace. Ta představí operaci sovětských a československých jednotek zahájenou 8. září 1944, která měla pomoci povstaleckým silám zapojeným do Slovenského národního povstání. Krátce po zahájení operace ale byly odzbrojeny dvě pěší divize, na jejichž útoku plán stál. Jaké byly další plány postupu, jak probíhaly jednotlivé fáze útoku i to, jak vzpomínají na tuto operaci pamětníci, to už bude součástí komentované prohlídky.

Památník II. světové války má v pondělí otevřeno od 9.00 do 17.00 hodin, vstup zdarma. Tento den bude také přístupný symbolický hřbitov, který je kolem památníku postaven.

Reklama

Výběr článků

Načítám