Hlavní obsah

Památky připomenou 700. výročí narození císaře a krále Karla IV.

Novinky, Ivana Kvasnicová
Aktualizováno

Lucemburský rok 2016, v němž oslavíme 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., připomenou v nastávající sezóně památky ve správě NPÚ. Představí historii jeho rodu i každodenní život a kulturu jejich doby. Tuto slavnou událost připomene hrad Karlštejn, dále hrad Křivoklát nebo klášter Kladruby.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Karel IV. jako vladař z dynastie Lucemburků patří bezesporu mezi nejvýznamnější krále a císaře evropské historie. Byl to první český král, který se stal také císařem Svaté říše římské, a byl posledním korunovaným burgundským králem.

Narodil se jako nejstarší syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny 14. května 1316, zemřel 29. listopadu 1378 též v Praze. Památky ve správě Národního památkového ústavu představí historii jeho rodu i každodenní život a kulturu jejich doby.

Lucemburský rok 2016

Letošní sezóna Národního památkového ústavu bude nabitá. Hrady a zámky návštěvníci poznají důkladněji s projektem Po stopách šlechtických rodů s přídomkem Lucemburský rok. Lucemburský rok 2016 připomene na památkách Národního památkového ústavu v nastávající sezóně 700. výročí narození českého krále a císaře Karla IV.  

Tuto slavnou událost připomene v prvé řadě hrad Karlštejn, který bude zároveň hlavním sídlem zmíněného projektu.

Další státní památky představí také život a dílo Karla IV. Karlovo narození připomene hrad Velhartice. Speciálními prohlídkami, které budou věnovány zájmům a životním láskám Karla IV. – cestám po Evropě, vzdělání, vojenství, umění, stavitelství, diplomacii, víře a ženám, ukáže jeho osobnost klášter Kladruby. Ostatním členům lucemburského rodu se bude věnovat hrad Veveří. Středověké vojenské umění připomene výstava Bellifortis na hradu Točník. Umění přiblíží výstavou a audiovizuální expozicí Bible Václava IV. na hradu Křivoklát. Architekturu i každodenní život na hradě a v podhradí zase Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj nebo Točník, oživený hrad.

Vyvrcholením Lucemburského roku bude Hradozámecká noc, velkolepá oslava konce léta na Karlštejně i na desítkách dalších památek, která proběhne v sobotu 27. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám