Hlavní obsah

Památkové objekty připomenou nejen výročí narození Karla IV.

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní hrady a zámky letos připomenou nejen výročí narození Otce vlasti. Na zámku Velké Březno si návštěvníci sami připraví podobu sezóny, na zámek Zákupy přijede na Císařské slavnosti František Josef I., zámek Duchcov chystá Casanovské slavnosti a zámek Benešov nad Ploučnicí připravuje májové trhy.

Foto: NPÚ

Zámek Benešov nad Ploučnicí

Článek

Na území našeho státu se nachází stovky rozpadlých zřícenin, malebných tvrzí, majestátních hradů i překrásných zámků. Tyto památky jsou důkazem bohaté historie naší vlasti a zároveň dávají obrázek o tom, jak žili naši předci.

V současnosti je většina hradů a zámků v České republice přístupná veřejnosti. Nabízejí ke zhlédnutí bohaté interiéry a vzácné umělecké sbírky. V hlavních sezónách se na nich pořádají doprovodné programy v podobě nočních prohlídek, středověkých turnajů, jarmarků a slavností.

Státní hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem letos vstupují do lucemburského roku, v němž na řadě z nich připomenou a oslaví 700. výročí narození Karla IV. Na novou sezónu chystají i ostatní památky řadu novinek a akcí.

Neobjevené památky – hrady a zámky, na nichž ještě „všichni nebyli“, nabízejí intimitu a osobní přijetí. Originální první návštěvní den zažijí již na konci března návštěvníci zámku Velké Březno; při Otevírání okenic sami připraví zámek na sezónu – otevřou okenice, sundají přehozy z exponátů apod.; na konci října pak zámek při Zavírání okenic zase zazimují.

Pro milovníky historie i dobrého jídla připravuje první květnovou neděli zámek Benešov nad Ploučnicí Historické trhy májové. Na zámek Zákupy přijede 14. května na Císařské slavnosti František Josef I. Speciální komentované prohlídky rozkvetlých růžových terasových zahrad pořádá zámek Stekník o víkendu 11. a 12. června.

Zámek Duchcov chystá na týž víkend Casanovské slavnosti s hudbou a divadlem, jarmarkem a projížďkami v historických kočárech. Začátkem července bude švédskými vojsky dobýván zámek Mníšek pod Brdy, který tak připomene rok 1639, kdy byl za třicetileté války dobyt a vypálen oddíly generála Bannera.

Kláštery Kladruby a Plasy, propojené společnou hádankou, provedou návštěvníky Nocí ke hvězdám Santiniho-Aichela ve dnech 5. a 6. srpna. Klášter Sázava se zaměří na hlubiny a o Archeodni dne 27. srpna nabídne zážitkovou archeologii pro celou rodinu.  Na Všechny krásy podzimu pozve od 20. září do 2. října zámek Slatiňany, kde ozdobí přepychově zařízené komnaty květinové vazby a aranže.

Výročí přesunu na nové místo si 30. září připomene kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě výstavou fotografií v opravené věži kostela. Pod názvem Proměny napříč staletími ukáže Most v 18. a 19. století, jeho bourání, filmaře v pobořeném městě i přesun kostela.    

Reklama

Výběr článků

Načítám