Hlavní obsah

Památkové objekty ožívají i v zimě, poprvé se k nim přiřadí brněnská vila Stiassny

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrady a zámky v tuto dobu ožívají předvánoční atmosférou plnou jedinečných vůní a chutí. Speciální prohlídky a programy ve znamení adventu a vánočních svátků připravuje řada kastelánů na hradech i zámcích ve správě Národního památkového ústavu.

Foto: NPÙ

Brněnská vila Stiassny

Článek

Přestože hlavní sezóna posledním říjnovým dnem na většině památek NPÚ skončila, mnoho jich brány definitivně nezavírá; řada kastelánů připravuje speciální prohlídky a programy, přičemž konec listopadu a prosinec jsou jednoznačně ve znamení adventu a vánočních svátků.

Hrady a zámky v tuto dobu ožijí předvánoční atmosférou plnou jedinečných vůní a chutí.  

Jak trávila Vánoce šlechta, bude možné vidět na zámku v Litomyšli; naopak svátky z pohledu personálu – v kuchyních a sklepech – zažijí například návštěvníci zámku Žleby. Sváteční dobroty podle receptů minulých generací nebo tradiční výrobky a betlémy nabídnou řemeslné trhy, v dílnách si zase budou moci děti i dospělí vyzkoušet, jak by v minulých časech obstáli.

Významnou součástí adventních příprav i vánočního slavení je vždy hudba, a tak se například tóny hudby rozezní každou adventní neděli zámek Kunštát a ve středu 17. prosince jedinečný renesanční kostel sv. Floriana v Ústí nad Labem – Velkém Březně.

Hrady a zámky ožívají i v zimě

Příjemný program na památkách NPÚ najdou i ti, kteří se vánočním tématům chtějí vyhnout. Kulturní zážitek nabídne hrad Karlštejn, který připravil na neděli 30. listopadu Requiem za Karla IV., od jehož úmrtí uplyne 636 let.

Na prohlídkovou trasu v zimě je možné jít například na Hluboké, na Rožmberku a v Mníšku pod Brdy. Květnou zahradu v Kroměříži či zámek Sychrov lze dokonce navštívit prakticky kdykoliv, tedy včetně pondělků, a některé další zámky, mezi nimi i Frýdlant a Karlštejn, otevřou brány na objednání.

V průběhu celé zimy je přitom možné sbírat razítka do návštěvnického pasu věrnostního programu Klíč k památkám a získat volný vstup na šestou návštěvu či vyhrát hlavní cenu soutěže – výlet křivoklátskými hvozdy s přenocováním na Křivoklátě.

Nováčkem mezi památkami, které lze navštívit i v zimě, je brněnská vila Stiassny, která se po komplexní obnově otevře návštěvníkům v polovině prosince, kdy v ní rovněž zahájí provoz nově vytvořené Centrum obnovy památek architektury 20. století.

„Vila Stiassny je jednou z nemnoha novodobých památek, o které NPÚ pečuje. Její hodnotu přitom nevidíme pouze v architektonické kvalitě, ale – stejně jako v případě hradů a zámků – také v její kulturní historii; je dokladem určitého období a svědkem proměny životů lidí, kteří ji obývali. Jsem proto ráda, že tato moderní stavba doplňuje a obohacuje spektrum památek ve správě NPÚ. Skutečnost, že díky vzniku Metodického centra moderní architektury v Brně, které bude sídlit právě v areálu vily, můžeme návštěvníkům, odborníkům, studentům i dalším zájemcům zprostředkovat poznání architektury první poloviny 20. století a péče o ni mnohem komplexněji než dříve, považuji za přidanou hodnotu,“ uvedla Naděžda Goryczková, generální ředitelka NPÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám