Hlavní obsah

Palmové plantáže devastují přírodu a hubí živočichy, zní i z pražské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednu stranu máme obrovskou radost z každého zachráněného zvířete, na druhou v obřím rozsahu zabíjíme přírodu, kterou se rádi holedbáme. Jedním z faktorů ničení je i pěstování palmy olejné. Plantážemi v tropech mizí živočišné druhy. Zoo Praha proto palmový olej ve svém areálu zcela eliminovala.

Foto: Petr Hamerník

Velmi ohroženým je i orangutan sumatránský

Článek

Žádný olej z palem

Na 1. února připadá Den bez palmového oleje. V roce 2013 vydaly špičkové zoologické zahrady světa Společné prohlášení k palmovému oleji, jehož cílem je podpořit přechod k trvale udržitelnému modelu produkce této suroviny. Prohlášení podepsala také Zoo Praha, která se aktivně zapojila do boje nepoužíváním palmového oleje v celém areálu.

„Všichni provozovatelé restaurací a stánků v areálu Zoo Praha nepoužívají palmový olej při přípravě jídel již od roku 2014,“ konstatuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Postupně jsme dosáhli také toho, že z prodeje u nás byly staženy i všechny potravinářské výrobky obsahující palmový olej, byť to pro nás znamenalo ukončení spolupráce se společností Mondelez. Považujeme však za svou povinnost jít příkladem.“

Palmové plantáže se šíří na úkor původního deštného lesa. Vzniká zelený, ale velmi chudý svět, kde přežijí jen nejodolnější druhy živočichů. Půda pod palmami se během několika desítek let zcela vyčerpá a prales zde již nikdy nevyroste.

Palmové monokultury ohrožují místní obyvatelstvo, lidé přicházejí o svá políčka a tím i o tradiční zdroj obživy. Navíc chemikálie, kterými jsou palmy ošetřovány, kontaminují místní vodní zdroje.

Plantážím palmy olejné padnou každý rok za oběť také tisíce orangutanů, tygrů, slonů, tapírů a dalších unikátních živočichů. Zvířata jsou navíc intenzivně hubena pracovníky plantáží, kteří je považují za škůdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám