Hlavní obsah

Pálavské vinobraní v Mikulově startuje už za tři dny

Novinky, Jitka Sobotková

Pálavské vinobraní, které si mnozí z návštěvníků Mikulova spojují s burčákem, vínem a koncerty populárních zpěváků a skupin, začíná již tento pátek 6. září. Akce rok od roku nabývá velkolepějších rozměrů a i letos pořadatelé připravili novinky.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Letos to je už 66. ročník a návštěvnost má vzestupnou tendenci. Loni překročila hranici 45 tisíc lidí," prozradila za produkční tým Lenka Křivánková ze společnosti Mikulovská rozvojová. Organizátory zájem těší, ale musí zkušenosti každé sezóny zahrnout do přípravy nového ročníku, která v podstatě začíná ihned po skončení vinobraní.

Na přípravě letošního ročníku se podílela více než stovka odborných pracovníků, kteří se starají nejen o vymýšlení zábavy a programu, ale také propagaci, bezpečnost, dopravu, ubytování, úklid, partnery akce a mnoho dalšího.

Ten, kdo se letos těší hlavně na vína a burčáky, tak může po celý víkend ochutnávat lahodný mok z produkce více než šedesáti vinařů. Veřejná ochutnávka vín Národní soutěže vín mikulovské podoblasti nabídne přes 400 vzorků bílých, růžových či červených vín. 

Víno se bude prodávat ve vinařském městečku, degustace probíhají na zámku i v mnoha místních vinařstvích. "V loni se burčáku vypilo úctyhodných 75 hektolitrů a vinaři jsou na podobný výkon hostů již připraveni," řekla Křivánková.

250 stánků

Dobroty, speciality, řemeslné výrobky a mnoho dalšího se bude nabízet na 250 stáncích. "Zájem o účast na vinobraní byl obrovský a přednost dostali prodejci, kteří nabízejí domácí, originální a rukodělné zboží, aby akce měla tradiční ráz a úroveň," upřesnila Marcela Koňáková, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová.

V tradičním sobotním průvodu městem s králem Václavem IV. půjde více než stovka krojovaných a vystoupení mnoha lidových souborů budou k vidění každý den.

Nightwork i Anna K.

"Vystupujících kapel, souborů a interpretů různých žánrů bude letos 45, což v třídenním programu znamená téměř nepřetržitý proud pořadů na 6 místech, včetně historického náměstí, zámku a amfiteátru," doplnila Křivánková.

Mezi nejznámější hosty letošního ročníku Pálavského vinobraní patří kapely Nightwork, Olympic, Kryštof a zpěvačky Anna K., Aneta Langerová nebo zpěvák Václav Neckář.

Mikulov si při vinobraní také připomíná svou bohatou minulost, kterou přibližuje veřejnosti stovka herců i dobrovolníků v dobových kostýmech.

Hojné zábavy i pití si hosté mohou od pátku až do neděle v Mikulově užít bez obav o řidičský průkaz. "Již po sedmé vyjede speciálně vypravený Mikulovský expres, který zajistí bezpečnou a pohodlnou jízdu babím létem pod Pálavou, navíc je možné jízdné kombinovat se zvýhodněnou permanentkou," doplnila na závěr Koňáková.

 Více o programu na www.palavske-vinobrani.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám