Hlavní obsah

Pálavou a Mikulovskem protéká víno i pohoda, skvělá dovolená na kola

Novinky, Vratislav Konečný

Kraj je to vinorodý, vinohrady tu najdete na každém kroku, odrůdy jsou lahodné, vinařské značky mají u znalců výbornou pověst. Mikulovská vinařská podoblast je oblíbeným turistickým cílem a není se čemu divit. Tolik zajímavostí na tak malém území jen tak někde nenajdete.

Foto: Vratislav Konečný

Mikulov

Článek

K tomu samozřejmě výborné víno. Mikulov s okolím jsou ideálním místem pro strávení pohodové dovolené ve spojení s lahodným vínem.

Mikulovsko reprezentují tři velké turistické cíle, město se zámkem a dalšími historickými památkami, mezi ně patří i jeskyně na Turoldu, Pálava se Soutěskou a Sirotčím a Dívčím hradem. A také jedna z nejcennějším evropských krajinných památek Lednicko-valtický areál.

Vinařské centrum jižní Moravy

Centrem mikulovské vinařské podoblasti je Mikulov. Město je považované za neoficiální centrum vína jižní Moravy. Dominantou je barokní zámek, stojící na výrazném skalním útesu. Na zámku si můžete prohlédnout expozici Víno napříč staletími, kolekci historických listů a jeden z největších sudů v Evropě, do kterého se vejde přes 1000 hl vína. Najdete tu i památky na židovské osídlení.

Mikulov je také domovem a pořadatelem velmi populárního Pálavského vinobraní. Vinařský svátek přiláká každoročně začátkem září do města mnoho turistů z Čech, ale i ze zahraničí, hlavně z Rakouska a Německa.

Lednice je skvost

Jednou z nejúchvatnějších památek ve střední Evropě je Lednicko-valtický areál. Komplex staveb s nejrozsáhlejší umělecky ztvárněnou krajinou na světě je zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO. Skoro na každém rohu je možné ochutnat něco od místních vinařů.

Kromě samotného lednického zámku jsou areálu velmi pečlivě krajinářsky zakomponované nejrůznější stavby. Navštívit můžete Apollónův chrám, Belvedér, Dianin chrám, Hraniční zámeček, Janův hrad, kapli sv. Huberta, kolonádu Reistna, Lovecký zámeček, maurskou vodárnu, akvadukt, minaret, obelisk, Rybniční zámeček, Tři Grácie, Lovecký zámeček Lány a zámeček Pohansko. Mezi nejzajímavější a turisty nejvíce vyhledávané patří určitě vyhlídkový minaret.

Valtický Salon vín

Druhou částí jsou Valtice s romantickým zámkem, který se stal domovem Salonu vín, degustační expozice 100 nejlepších moravských a českých vín, která můžete všechny ochutnat v chladivém prostředí místního zrekonstruovaného sklepení.

Panství patřilo Lichtensteinům, kteří objekty využívali jako letní sídla v krajinném klidu na dosah od vídeňského dvora.

Jedinečná Pálava

Chráněná krajinná oblast zahrnující hřebeny Pavlovských vrchů, které umožňují nádherný pohled na Novomlýnské nádrže a rozlehlé okolní vinice, dala jméno tolik oblíbené odrůdě révy vinné. Odrůda Pálava a později i další oblíbená odrůda Aurelius byly vyšlechtěny v nedaleké obci Perná. Zde a v dalších vinařských obcích v okolí můžete navštívit vinaře přímo u nich ve sklepě nebo zavítat na různé vinařské slavnosti, které se zde každoročně pořádají.

Všude narazíte na pohodu, klid, i když v Lednici se s návštěvníky občas dveře netrhnou, ale v okolí si najdete hodně relaxačních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám